Türkiye'nin "kelebekler şehri"

Türkiye'nin "kelebekler şehri"

Türkiye'nin flora ve fauna açısından en zengin bölgelerinden birisi olma özelliğine sahip Artvin'de, vadilerde ve dağların eteğinde 192 kelebek türü yaşıyor.

Muhteşem doğasıyla görenleri kendine hayran bırakan Artvin, Türkiye'deki kelebek türlerinin yaklaşık yüzde 45’ine ev sahipliği yapıyor.

Türkiye'nin flora ve fauna açısından en zengin bölgelerinden biri olma özelliğine sahip ilde, vadilerde ve dağların eteğinde yüzlerce farklı kelebek türü yaşıyor. Baharın gelmesiyle ortaya çıkan kelebekler, doğa ve fotoğraf tutkunları için de kaçırılmaz fırsat oluşturuyor.

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Temel Göktürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zengin orman kaynağı ve yaban hayatına sahip Artvin'in biyolojik çeşitlilik bakımından da Türkiye'de nadir bulunan iller arasında yer aldığını söyledi.

Artvin'in 192 türle Türkiye'deki kelebeklerin yaklaşık yüzde 45'ini barındırdığını vurgulayan Göktürk, "Köylerde, yayla ve meralarda birçok türe rastlamak mümkündür. Kelebek yoğunluğu özellikle Kaçkar Dağları'nın güney eteklerindeki açık çayırlarda, Barhal Çayı boyunca, Yusufeli-Kılıçkaya arasında Çoruh Vadisi'nde en yüksek düzeyine ulaşır'' dedi.

''Türkiye pek çok türe ev sahipliği yapıyor''

Göktürk, kelebeklerin, birbirinden güzel renk ve desenleriyle entomoloji biliminin ilgi konusu olduğunu anlatarak, dünyada, bin 855 cins, 35 alt familya ve 7 familyaya mensup 17 bin civarında kelebek türü olduğunu söyledi.

Avrupa ülkelerinde, İrlanda 28, İngiltere 55, Norveç 99, İsveç 107, Finlandiya 116, Portekiz 118, Polonya, 151, Romanya, 179, Sırbistan 193, İsviçre 196, Avusturya 210, Bulgaristan 214, İspanya 221, Yunanistan 229, Fransa 247 ve İtalya'nın 277 tür kelebek çeşitliliği olduğunu belirten Göktürk, tüm Avrupa'daki toplam kelebek türünün 482, Türkiye'de ise 45'i endemik olmak üzere 480 olarak tespit edildiğine dikkati çekti.

Biyokaçakçılık uyarısı

Kelebeklerin en yoğun görüleceği ayların temmuz ve ağustos olduğunu dile getiren Göktürk, "Artvin'de özellikle bu aylarda, bazı biyokaçakçılık olayları görülüyor. Bu aylarda izinsiz kelebek toplayanlara karşı özellikle Yusufeli, Hatila Milli Parkı ve Şavşat bölgelerinde yaşayan yerel halkın dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum. Durumundan şüphelendikleri kişileri jandarma ve milli park görevlilerine bildirsinler" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.