Türkiye’nin İran’la enerji geleceği parlak değil

Türkiye’nin İran’la enerji geleceği parlak değil

Türkiye, yılda 9 milyar metreküple doğalgaz ithalatının yüzde 25’ini İran’dan karşılıyor.

Abdulkadir Cembekli'nin haberi:

490 dolarla en pahalı gazın İran’dan alındığına dikkat çeken uzmanlar, “Yüksek fiyatlı doğalgaz krizi nedeniyle gelecekte İran’la yapılabilecek enerji işbirlikleri belirsiz.” dedi. İki ülke arasındaki fiyat anlaşmazlığı gelecek hafta tahkimde görüşülecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin, Tanap projesi ile Türkiye’nin Azerbaycan’dan yılda 6 milyar metreküp doğalgaz alacağını söyledi. Projenin 2018 yılında ilk etabının tamamlanacağını belirten Aytekin, 3 etaptan oluşan projenin tamamlanmasıyla Azerbaycan’dan Avrupa’ya yılda 31 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı yapılacağını kaydetti. Türkiye’nin İran’la olan enerji ilişkisine de değinen Aytekin, iki ülke arasındaki enerji ilişkilerinin iyimser noktada olmadığını söyledi. Türkiye’nin yılda 9 milyar metreküple doğalgaz ithalatının yüzde 25’ini İran’dan yaptığını ifade eden Aytekin, 490 dolar maliyetle en yüksek ithal gazın İran’dan alınmasının iki ülke ilişkilerinde sorun oluşturduğunu kaydetti. Fiyat konusunda tahkim kurulunun devrede olduğunu ve gelecek 2 hafta boyunca Cenevre’de görüşmeler yapılacağını dile getiren Aytekin, yüksek fiyatlı doğalgaz krizi nedeniyle gelecekte İran’la yapılabilecek enerji işbirliklerinin belirsiz olduğunu söyledi.

Hazar Strateji Enstitüsü tarafından düzenlenen Türkiye’nin Enerji Merkezi Olma Yolunda TANAP Projesi’nin Rolü konulu yuvarlak masa toplantısı enerji sektörünün önde gelen şirket yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşti. Tanap projesiyle birlikte Avrupa’nın 100 milyar metreküplük doğalgaz açığının bir kısmını kapatmayı hedeflediklerini belirten SOCAR Türkiye Birinci Başkan Yardımcısı Samir Kerimli ise bu proje ile Türkiye’nin Avrupa’nın enerji koridoru olacağını kaydetti. Tanap’ın ilk etabı için 12 milyar dolar yatırım yapacaklarını ifade eden Kerimli, bu bedelin Socar tarafından karşılanacağını belirtti. Türkiye’nin 2023 yılı hedefine ulaşması için enerji sektörüne 100-120 milyar dolar yatırım yapması gerektiğini vurgulayan Kerimli, Tanap ile bu yatırımın yüzde 20’sine yakınını karşıladıklarını kaydetti.

Toplantıda söz alan BP Türkiye Başkanı Bud Fackrell ise ortak oldukları Tanap projesi ile 7 ülkeden yılda 45 milyar dolarlık gaz geçişi sağlanacağını söyledi. 2035 yılında Avrupa’nın doğalgaz ithalatının yüzde 49 artacağını belirten Fackrell, Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacının karşılanması için Tanap projesi kapsamında Türkmenistan ve Güney Akdeniz doğalgazının da taşınabileceğini bildirdi.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.