Türkiye'nin ilk Üretim Labovatuvarı kuruldu

Türkiye'nin ilk Üretim Labovatuvarı kuruldu

Kadir Has Üniversitesi'nde Türkiye'nin ilk FabLab'ı kuruldu.

Türkiyenin ilk Üretim Labovatuvarı kuruldu
Türkiye'de ilk olduğu belirtilen FabLab (Fabrication Laboratory-üretim laboratuvarı) Kadir Has Üniversitesi'nde kuruldu.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, Cibali yerleşkesinde Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile Sanat ve Tasarım Fakültesi ortaklığında kurulan "FabLabIstanbul", üniversitenin tümüne ve tüm dış paydaşlara açık olacak.

Hayal edilenin hızla somut örneğe çevrildiği FabLab'lerde araştırma ile üretim arasında, bilgisayar kontrollü aletlerle değişik ölçeklerde ve değişik malzemelerden hemen hemen her proje maket olarak sonuca ulaşacak.

"FabLabIstanbul"un açılışında konuşan Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, İstanbul Kalkınma Ajansı ile projede katkısı olan fakültelere teşekkür ederek, FabLab'ın ülkeye kazandırılmasının üniversite ve kendileri adına büyük bir gurur olduğunu söyledi.

Aydın, dünyada ilk açılan FabLab'den sonra yaklaşık 10 yıllık bir sürede dünya çapında yalnızca 125 FabLab'ın hizmete sunulduğunu dile getirdi.

"ZAMAN VE PARA TASARRUFU AÇISINDAN OLUMLU"

Kadir Has Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şirin Tekinay ise bu laboratuvarların hayal edilenin hızla somut örneğe çevrildiği atölyeler olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Şimdi 21. yüzyıla damgasını vuracak büyük devrim, kişisel üretimdir. Hayal edip bilgisayarla tasarlayabildiğimiz her şeyi bilgisayar kontrollü kişisel üretim ortamımızda fiziksel cisme dönüştürüp elimize alabileceğiz. İşin ana fikri, bilginin fiziksel temsilini hızlıca, kolayca elde edebilmek, 'bit'leri kontrol ettiğimiz kadar atomlara hükmetmek, istediğimiz malzemeden, istediğimiz fonksiyona sahip, cihazlar, nesneler yaratmak nano-skaladan içine girip yaşayacağımız binalara kadar. Bireysel bağlamda diş hekimimizin protezimizi evimize elektronik posta ile gönderebilmesinin ya da otomobilimizin yedek parçasını internetten indirilebilmemizin hayat kalitesi, zaman ve para tasarrufu açısından ne kadar olumlu olacağını düşünmek zor değil."

Tekinay, tipik bir FabLab'in envanterinde üç boyutlu yazıcı, lazerli kesici, bilgisayar kontrollü tasarım tezgahı, devre basma makinesi, mikroişlemci ve sayısal elektronik tasarım ve test istasyonu bulunduğunu aktararak, kullanılan malzeme çeşidi, yüzey rafineliği, renk sayısı, şeffaflık ve doku çeşitlemesi gibi kriterlere göre fiyatı değişkenlik gösteren 3 boyutlu yazıcıların kendini yineleyebilen FabLab öngörüsünün ana bileşenini oluşturduğunu kaydetti.

Üniversitede açılan laboratuvara ilişkin eğitimler verilecek, yaz kampları ve çalıştaylar düzenlenecek. FabLabIstanbul, açık erişim esasına uygun olarak KOBİ'lerin yanı sıra ortaöğretim, üniversite eğitim kurumlarına açık olacak.

Massachusetts Institute of Technology Bilgisayar Mühendisliği dersleri veren Prof. Dr. Neil Gershenfeld de açılış etkinliğine video konferansla katıldı.

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.