Türkiye'nin ilk % 100 dizel motoru üretildi

Türkiye'nin ilk % 100 dizel motoru üretildi

AKDENİZ Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Hikmet Rende ve öğrencileri, tamamı Türkiye'de üretilen yüzlerce parçayı bir araya getirerek ilk tam, yüzde yüz yerli dizel motoru yaptı.

Rende, 'Bu motor hepimizin, Türkiye'nin ürünü ve gururu' dedi. Emekli öğretim görevlisi Fikret Özdener'in sponsor olduğu ve yaklaşık bir yıl süren araştırma ve uygulama çalışmaları sırasında Rende ve öğrencileri, Türkiye'nin yurtdışından bütün olarak ithal ettiği motoru oluşturan tüm parçaların, Türkiye'de üretildiğini tespit etti. Türkiye'de üretim yapan firmaların üretimlerinden örnekler toplanarak üniversitede bir araya getirildi. 4 silindirli, 120 beygir gücünde ve 3000 cc'lik yerli dizel motor, minibüs ve kamyonet tipi araçları çalıştırabilecek şekilde tasarlandı.

SERİ ÜRETİMLE MALİYETİ DÜŞER

İlk yerli dizel motor üretimi fikrinin öğrenci eğitimlerine yönelik firma ziyaretleri sırasında oluştuğunu belirten Rende, Türkiye'deki bu üretimlerin Avrupa standartlarında olduğunu, ilk çalışma olması sebebiyle maliyetinin biraz yüksek çıksa da seri üretime geçilmesi halinde düşeceğini dile getirdi. Türkiye'de motor montajı olmadığını, motorun bir bütün olarak ithal edildiğini vurgulayan Rende, motoru oluşturan parçaların Türkiye'nin değişik illerinde üretildiği için artık, tümüyle yerli üretim parçalarla ilk yüzde 100 yerli motoru yapabildiklerini söyledi.

Yan sanayiden dünya devlerine özel üretim

Prof. Dr. Rende, oto yan sanayi üretim ve ihracatında İstanbul, Bursa, Kocaeli, gibi illerde üretilen parçaların Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere'nin de aralarında olduğu ülkelere Opel, Ford, Volvo gibi ünlü markalar için ihraç edildiğini belirtti. Türkiye'nin ithalatında ise dizel ve yarı dizel motorların ciddi yer tuttuğunu ifade deden Rende, 'Halbuki ülkemizde imal edilen taşıt araçları için gerekli parçaları üretebilir düzeye geldik' dedi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.