Türkiye'nin 'gül bahçesi' lavantada da iddialı

Türkiye'nin 'gül bahçesi' lavantada da iddialı

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Isparta'da, Kuyucak köyü, Türkiye lavanta üretiminin de yüzde 80'ini tek başına karşılıyor.

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Isparta, son yıllarda lavanta üretimiyle de adından söz ettirmeye başladı. Kuyucak köyü, Türkiye lavanta üretiminin de yüzde 80'ini tek başına karşılıyor. 

Türkiye'de "gül" denilince akla ilk gelen kent olan Isparta, Keçiborlu ilçesinde ekim alanları hızla yayılan lavanta ile de iddialı hale geldi. 

Kurusundan elde edilen yağın parfümeri sektöründe kullanılmasının yanı sıra gıda ve temizlik sektörleri için de önemli bir ham made kaynağı olan lavantanın üretimine, Kuyucak köyünde 1960'lı yıllarda "Arazi boş kalmasın" denilerek başlandı.

Bakımının kolay olması ve elde edilen gelirin her geçen yıl artmasıyla köydeki hemen hemen herkesin en önemli ekonomik uğraşı haline gelen lavantanın, üretim alanlarında da genişleme oldu. 

2013 yılında 650, 2014 yılında bin 750, bu yıl ise 2 bin 100 dekarlık alanda üretimi yapılan lavantadan, 2013 yılındaki 98 ton, geçen yıl ise 240 ton yaş çiçek elde edildi.  

Bu şekilde Türkiye'deki 2 bin 189 dekarlık alanda gerçekleştirilen 297 tonluk üretimin yüzde 80'ini tek başına karşılar hale gelen Kuyucak köyünü, 57 tonluk üretim ile Afyonkarahisar takip etti. 

280 tonluk üretimi hedefi

Lavanta başaklarının kesilmesiyle gerçekleştirilen hasadın ardından kurutulan lavanta, kilogramı 20 ila 25 liradan alıcı buluyor.

Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cenk Şölen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Isparta'nın Türkiye'de gül ve elma üretiminde ilk sırada yer aldığını, lavanta üretiminde de Türkiye'nin gündeminde olduğunu söyledi. 

Lavanta üretiminin yüzde 80'inin Isparta'da gerçekleştirildiğini dile getiren Şölen, her geçen gün üretiminin ve talebin arttığını kaydetti. 

Gül yerine lavanta

Kuyucak Muhtarı Mehmet Aydemir ise son 3 yıldır üretimi büyük bir ivme kazanan lavantanın, güle alternatif hale geldiğini söyledi.

Köylülerin daha zahmetli bir uğraş gerektiren gül yerine,  lavantayı tercih ettiğini ifade eden Aydemir, bugün lavanta üretiminin köyün en önemli ekonomik uğraşı haline geldiğini vurguladı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.