Türkiye’nin gücü büyüyen kentleri

Türkiye’nin gücü büyüyen kentleri

Türkiye; 4 metropolünün büyüyen ekonomisiyle zirveye konumlandı

. “Global Metro Monitor 2014” raporuna göre; dünyanın en hızlı büyüyen ilk 10 metropolünden 4’ü Türkiye’den İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa oldu. İstanbul 52. sıradan 3.’lüğe sıçradı. Raporu hazırlayan Brookings Enstitüsü Analisti Jesus Trujillo, “Bu başarı; Türkiye’nin son yıllarda gösterdiği güçlü ekonomik performansın bir yansıması” dedi.

Washington merkezli araştırma kuruluşu Brookings Enstitüsü ve JP Morgan Chase geçtiğimiz günlerde yayımlanan “Global Metro Monitor 2014” raporuyla dünyanın en hızlı büyüyen 300 metropolünü belirledi. Kişi başına milli gelir ve istihdam artışı göz önüne alınarak hazırlanan rapora göre Türkiye; kişi başına düşen milli gelirini son 10 yılda yüzde 50’nin üzerinde arttırarak büyük atak yaptı.

49 SIRA ATLAYAN İSTANBUL İLK ÜÇTE

Büyüyen Türkiye ekonomisinin ülkedeki metropolleri de geliştirdiğine dikkat çekilen rapora göre; 2014’de en büyük sıçrayışı bir önceki yıl 52. sırada olan İstanbul’un gösterdi. 2013’te de listenin ilk sıralarına giren bulunan İzmir, Bursa ve Ankara yine ilk 10 kent arasında yer aldı. “Global Metro Monitor 2013” raporunda, İzmir 6. sırada yer alırken, Bursa ve Ankara geçen yıl olduğu gibi 4. ve 9. olmuştu.

TÜRKİYE’NİN EKONOMİK ÇIKIŞININ GÖSTERGESİ

Brookings Enstitüsü Analisti Jesus Trujillo, 4 Türk kentinin dünyanın en hızlı büyüyen ilk 10 metropolü arasına girebilmesinin, Türkiye’nin son yıllarda gösterdiği güçlü ekonomik performansı yansıttığını kaydetti.

TÜRKİYE'NİN YÜKSELİŞİ GEÇİCİ BİR TREND DEĞİL

Türk kentlerinin listenin en tepesine kadar yükselmesinin geçici bir trend olmadığını düşünen Trujillo’ya göre; İstanbul’un geçtiğimiz yıl 49 sıra atlayarak 3. sıraya yerleşmesinde büyük oranda güçlü istihdam artışı rol oynadı. Trujillo; “İstanbul’daki en büyük 4 sektör, sanayi, ticaret, finans ve turizm, 2014’te istihdamın yüzde 6,5 artırırken, kişi başına milli gelirin de yüzde 2 artış göstermesi İstanbul’u ilk üçe taşıdı. Türk şehirleri gelecek yıllarda da en hızlı büyüyen metropoller listesinin ilk sıralarında yer almaya devam edecek” dedi.

Amerika ilk 30'da yer bulamadı

Listede ilk 30’a hiçbir Amerikan şehri giremezken ilk 60’a girenler, Teksas eyaletindeki Austin ve Houston, North Carolina’nın merkezi Raleigh ve California’dan Fresno oldu. Batı Avrupa’dan ise sadece İngiltere’den Londra ve Manchester ilk 60’da yer aldı. Avrupa bölgesinin en iyi performansını 12. olan Budapeşte gösterdi. Geçtiğimiz yıllarda üst sıralarda bulunan birçok Latin Amerika şehri de ciddi gerileme kaydetti. Arjantin’in başkenti Buenos Aires ve Brezilya’dan San Paolo listede 286. ve 284. sırada yer buldu.

Listenin ilk onunda 5 Çin kenti var

Araştırmaya göre, dünyanın en hızlı büyüyen 10 şehrinin yarısının Çin’de olmasının yanı sıra listenin zirvesinde de Çin’e bağlı özerk yönetim bölgesi Macau var. Küçük bir metropol olmasına karşın dünyanın en büyük kumar merkezleri arasında gösterilen Macau, birçok kumarhaneye ev sahipliği yapıyor. Nüfusu sadece 574 bin kişi olan Macau’yu zirveye taşıyan en önemli faktör ise yüzde 8’lik istihdam artışı. Birleşik Arap Emirlikleri’nden Dubai’in 5. olduğu listede Çin’den Kumning 6., Hangzhou 7., Xiamen 8. ve Fuzhou 10. oldu.

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.