Türkiye’nin gönlü dünyadan büyük

Türkiye’nin gönlü dünyadan büyük

BÜSAM tarafından hazırlanan Suriyeli göçmenler raporu, göç çalıştayında masaya yatırıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, "Dünya 5’ten büyük" sözünü hatırlatarak...

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Stratejik Araştırma Merkezi (BÜSAM) tarafından hazırlanan “Suriyeli Göçmenlerin Kayseri’ye Entegrasyonu” ve “Kayseri’de Suriyelilerle Birlikte Yaşamak” adlı nicel ve nitel araştırmaları ışığında Göç Çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya aralarında Galatasaray Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi gibi üniversitelerinde bulunduğu 13 farklı üniversiteden 30’a yakın bilim adamı katıldı.

‘GÖÇ KONUSUNDA TECRÜBELİYİZ’

Suriyeli Göçmenlerle ilgili nicel ve nitel araştırma üzerine yapılan çalıştaya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de katıldı. Göçün insanlık tarihi kadar eski bir olgu olduğunu belirten ve Türkiye’nin durumunu değerlendiren Başkan Mustafa Çelik, “Ülkemizin doğu-batı arasında geçiş güzergahında bulunması, dış güçlerin sürekli karıştırdığı Ortadoğu ülkelerindeki istikrarsızlık, tarihten beri mazlumun ve mağdurun yanında olma alışkanlığımız sık sık düzenli ya da düzensiz göçlerle karşılaşmamıza neden oluyor. Dolayısıyla göçler konusunda tecrübeli bir ülkeyiz.” dedi.

‘TÜRKİYE, BÜYÜK BİR YÜKÜ OMUZLADI’

Ancak 2011 yılında Suriye’den başlayan göçü çok daha farklı değerlendirmek gerektiğine işaret eden Başkan Çelik, “Suriye’de insanlık tarihinin en büyük göç dalgalarından birisi yaşandı. 5 milyon Suriyeli, yerinden yurdundan koparıldı ve güvenli ülkelere sığındı. Göç eden Suriyelilerin yüzde 60’ı ülkemizde bulunuyor. Bu noktada Cumhurbaşkanımızın bir sözünü hatırlatmak isterim. Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Dünya 5’ten büyük’ der. Türkiye tek başına o kendilerine büyük diyen beş ülkeden çok daha ağır bir yükü omuzlamıştır. Onların beşini, onunu bir araya getirseniz bizim ülkemizin, bizim milletimizin gönlünün büyüklüğüne erişemez” diye konuştu.

  • STRATEJİ BELİRLEYECEK
  • Konuşmasında BÜSAM’dan da bahseden ve kuruluş nedenini açıklayan Başkan Mustafa Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: Suriyeli göçmenlerle ilgili stratejimizi belirlemek için araştırmalar ortaya koyuyoruz. Bu anlamda kısa adı BÜSAM olan Büyükşehir Belediyesi Stratejik Araştırma Merkezi'miz önemli bir araştırma yaptı. Kayseri’yi de 2023’e, 2053’e hazırlamak için gelecek stratejilerini şimdiden hazırlamamız gerekiyor. BÜSAM’ı bu gerçeklerden hareketle kurduk. BÜSAM, şehir araştırmaları yaparak şehrin geçmişini anlamaya, bugününü anlamlandırmaya ve geleceğe yönelik projeler çizmeye yarayacak bir projemizdir.

BU BİR İNSANLIK GÖREVİ

BÜSAM’ın araştırmasına göre Kayseri’de 65 bin civarında Suriyeli göçmen bulunduğunu ifade eden Başkan Çelik, “Kayseri Türkiye’de en fazla Suriyeli göçmen alan şehirler arasında 13. sırada gözüküyor. Şehrimiz, Suriyelileri en iyi şekilde misafir etmek için büyük bir gayret göstermektedir. Bunu bir insanlık görevi olarak görüyoruz. Ancak, BÜSAM tarafından yapılan her iki araştırma göçün, beraberinde getirdiği bazı sorunlar olduğunu gösteriyor. Beklenen ya da beklenmeyen sorunların büyümeden giderilmesi için hepimize düşen görevler var. Yapılan araştırmalar ve düzenlenen çalıştay aynı zamanda bizler için bir yol haritası hüviyetinde olacak” dedi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.