Türkiye'nin en büyük iç hatlar terminali açıldı

Türkiye'nin en büyük iç hatlar terminali açıldı

İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nın yeni iç hatlar terminali törenle açıldı. TAV’ın 266 milyon euro yatırımla inşa ettiği terminal, 21 ayda tamamlandı.

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan iç hatlar terminalinin açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve İcra Kurulu Başkanı Sani Şener’in yanısıra çok sayıda milletvekili, bürokrat ve siyasetçi katıldı.

Törende konuşan Başbakan Erdoğan, havayolunu halkın yolu yaptıklarını belirterek, iç ve dış engellemelere rağmen İstanbul’a üçüncü havalimanının 2017 yılında bitirileceği söyledi. Türkiye’deki havalimanı sayısını 12 yılda 26’dan 52’ye çıkardıklarını vurgulayarak, “Havayolunu halkın yolu haline getirdik. Uçakla yolculuk edenlerin sayısı 150 milyonu aştı. Bundan 12 yıl önce Şırnak'ta, Iğdır’da, Hakkari’de havalimanı olacak dense kim inanırdı? Bugün Türkiye en doğusundan en batısına, en kuzeyinden en güneyine her köşesine havayoluyla ulaşılabilen bir ülke oldu.” dedi. "Paralel yapı" iddiasınada da değinen Erdoğan, "Bütün engellemelere rağmen İstanbul'a üçüncü havalimanını yapacağız. Yurtdışında küresel güç, yurtiçinde paralel yapı engellemeye çalışıyor. Yüklenici olan müteahhit firmalara fatura kesmeye çalışıyorlar. Bunların vatanseverlik diye bir şeyleri yok.” diye konuştu.

'150 MİLYON YOLCU TAŞIDIK'

Bakan Elvan ise geçen yıl 76 milyonu iç hatlar olmak üzere 150 milyon yolcu taşındığını, Türkiye'nin, yolcu sayısı en hızlı artan üçüncü ülke konumunda olduğunu bildirdi. Türkiye havacılık sektörünün son 11 yıl boyunca her yıl yüzde 15-20 arasında büyüdüğünü kaydederek, “Sektör ayrıca 170 bin kişiyi istihdam ediyor. Adnan Menderes Havalimanı'nın yolcu sayısı dört kat arttı. Dış hatlar terminalini 140 milyon, iç hatları ise 245 milyon euro yatırımla yeniledik. 88 bin metrekarelik otoparkı, CIP ve VIP salonlarıyla Avrupa'da bile eşine az rastlanacak bu terminal, İzmir'in yeni vitrini olacak.” dedi.

TÜRKİYE’NİN İLK LEED SERTİFİKALI TERMİNAL BİNASI

İcra Kurulu Başkanı Şener de Adnan Menderes İç Hatlar Terminali’nin Türkiye’nin en büyüğü olduğunu söyledi. Dış hatlar terminali bağlantısıyla da bölgenin en önemli havalimanı terminal binalarından biri olacağını vurgulayan Şener, Türkiye’nin ilk LEED sertifikalı terminal binası ve LEED sertifikalı en büyük binası olacağını dile getirdi. Yine bu terminalde bilgi sistemlerinin pratik uygulamalarını da yolcu konforunu arttıracak şekilde geliştirdiklerini aktaran Şener, şunları kaydetti: “Toplumsal kullanım mekanları olarak havalimanları, bir ülkenin kalkınmışlığının göstergesidir. LEED sertifikalı, çevre dostu ve bilgi sistemlerinin yoğun kullanıldığı bir havalimanının, ülkemizin kalkınmışlığına çok iyi bir örnek olacağına inanıyorum. Bir şirket olarak ülke çıkarlarının gözönünde tutulmadığı, sosyal faydaların dikkate alınmadığı finansal kârlar peşinde hiçbir zaman olmadık. Yurtiçinde ve yurtdışında yaptığımız ve işlettiğimiz havalimanlarında ülkemizi temsil ettiğimizi hiç unutmadık.”

'TAV 2032 SONUNA KADAR İŞLETECEK'

DHMİ tarafından 17 Kasım 2011’de yapılan ihalede en iyi teklifi veren TAV Havalimanları iştiraki TAV Ege, iç hatlar terminalinin 2032 yılı sonuna kadar işletme hakkını 610 milyon euro ve KDV karşılığında kazandı. Yeni terminalin temeli, 15 Haziran 2012’de atıldı. Geçiş sürecinde iç hat uçuşları, yine TAV tarafından işletilen dış hatlar terminalinden yapıldı. TAV, dış hatlar terminalinin işletmesini 2007’de üstlenmişti. Adnan Menderes Havalimanı, 2013'te önceki yıla göre yüzde 9 artışla yaklaşık 10,2 milyon yolcuya hizmet verdi. Bu yolcuların yaklaşık 2,5 milyonu dış hatlar, 7,7 milyonuysa iç hatlarda seyahat etti. TAV İnşaat tarafından hayata geçirilen yeni iç hatlar terminali, yaklaşık 200 bin metrekare kapalı alana sahip. Projede 2 bin 537 arabalık kapalı ve 3 bin arabalık açık otopark da yer alıyor. Terminalde ayrıca 64 check-in kontuarı, 40 asansör, 30 yürüyen merdiven ve 666 metre yürüyen bant, saatte 5 bin bagaj kapasitesi, 291 bin 267 metrekare toplam inşaat alanı bulunuyor. TAV Havalimanları, çevre dostu ödüllü terminalin tasarım, yapım ve işletme süreçlerinin tamamını, çevresel sürdürülebilirlik politikası çerçevesinde yürüttü.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.