Türkiye’nin en büyük barajı alarm veriyor

Türkiye’nin en büyük barajı alarm veriyor

Kuraklık, ülkenin en büyük su kaynağı Atatürk Barajı’nda da etkisini gösterdi.

Doluluk oranı, geçen yıla oranla yüzde 15 azaldı. Ziraat uzmanlarına göre bir an önce tedbir alınmalı. Harran Ovası’ndaki kanallar, kapalı sisteme geçirilmeli ve bu yolla su tasarrufu sağlanmalı.
 
Atatürk Barajı’nda su seviyesinin düşmesi, yetkilileri ve bölge halkını tedirgin ediyor. 84,4 milyon metreküp kaya ve toprak dolgu ile bugüne kadar dünyada inşa edilen barajlar arasında 5. sırada yer alan Atatürk’teki su miktarı geçen yıla göre yüzde 15 azaldı. Devlet Su İşleri (DSİ) yetkililerinden alınan bilgiye göre geçen yıl aynı dönemde doluluk oranı yüzde 68,6’ydı. Bu sene ise yüzde 53,6. Geçen yıl 7 milyar 550 milyon metreküp olan su miktarı, bu yılın aynı mevsiminde 5 milyar 880 milyon metreküp olarak ölçüldü. Sulama sezonu sonuna kadar bu suyun 5 milyar metreküp seviyesine inmesi bekleniyor. Yıllık sulamada kullanılan miktarın, 2 milyar 500 milyon metreküp civarında olduğu belirtilirken yağmurun hiç yağmaması durumunda suyun sadece iki yıl yeteceği görülüyor. Ayrıca gelecek yıl Suruç ve Mardin Ana Sulama Kanalı’na da su bırakılması öngörülüyor. Bu yeni açılacak sulama alanları ise baraj için en büyük tehdit.
 
Felaket kapıda, önlem alınmalı!
 
Durumun vahametine dikkat çeken Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu, Harran Ovası’ndaki kanalların bir an önce kapalı sisteme geçirilerek su tasarrufunun sağlanması gerektiğini savunuyor. Eyüpoğlu tehlikeyi şu sözlerle anlatıyor: “Su hızla azalıyor. Suyun yarısı Harran Ovası’na gidiyor. Harran Ovası sulama sistemi derhal kapalı sisteme geçilerek su tasarrufu sağlanmalı. Aksi takdirde felaket kapıda. Çok seri bir çalışma ile Harran, 2 yılda kapalı devreye alınabilir. Gelecek yıl Suruç ve Ceylanpınar’a su verildiğini hesaba katarsak tüketim 4 milyar metreküpe ulaşacak.” TMOOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Ali Rıza Öztürkmen ise su seviyesinin hızla düştüğünü belirterek tedbir alınması gerektiğini vurguladı. Öztürkmen, “Damlama ve yağmurlama sistemleri özendirilmeli. Harran Ovası’na giden suyun yüzde 51’i kullanılıyor. Diğeri israf oluyor. Harran’daki sulama demode olmuş, derhal yer altına alınmalı.”
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.