Türkiye'nin en büyüğü yükseliyor

Türkiye'nin en büyüğü yükseliyor

Türkiye'nin en büyük kubbeye sahip camisinin inşaatı Antalya'da devam ediyor.

Antalya İlahiyat Fakültesi Cami Yapma ve Yaşatma Derneği Başkanı Necmi Atik, yaptığı açıklamada, Akdeniz Üniversitesi yerleşkesindeki cami için ayrılan 35 bin metrekare alanın 13 bin metrekaresinde cami inşaatına başladıklarını söyledi.

Temeli, Temmuz 2011'de atılan caminin hem modern hem de geleneksel tarzda olduğunu ifade eden Atik, caminin giriş kısmında katlı şadırvanın bulunduğunu, engelli ve yaşlılar için de özel tuvalet ve abdest alma bölümleri yer aldığını belirtti.

Caminin ikinci katında kadınlar için özel bir bölümün oluşturulduğunu dile getiren Atik, "Camimizde revakların üzerine 2 bin metrekare alan inşa ederek burayı tamamen kadınlara ayırdık. Kadınlara ait şadırvanın ikinci katından direkt geçişi olan bu bölümde kadınlar ibadetlerini yapmanın yanı sıra her türlü sosyal etkinliklerini de gerçekleştirebilecekler" dedi.

Necmi Atik, camiyi çevreleyen revaklar üzerinde 7 metrekare çapında 20 küçük kubbe olduğunu, camiye girildiğinde ziyaretçileri 36 metre çapında, Türkiye'nin en büyük kubbesinin karşıladığını bildirdi.

Atik, şöyle konuştu:

"Selimiye Camisi'nin kubbe çapı 33 metre. Bu çaptaki bir kubbeyle rekor kırdık. Kubbenin yerden yüksekliği 42,5 metre. Eski yapılarda yandan büyük kubbeyi destekleyen küçük yan kubbeler vardır. İçeri girildiğinde muallak görüntüsüyle direkt kubbe karşınıza çıkıyor. Çünkü 8 estetik fil ayağı üzerine bu yapıyı oturtmayı başardık ve yandaki desteklere ihtiyaç kalmadı. Diğer küçük kubbelerle 44 kubbeli devasa bir anıt yapı inşa ediliyor."

MİNARELER CUMHURİYET TARİHİNDE İLK

Camide 4 minare olduğunu ifade eden Atik, minare boyutlarıyla da caminin diğer geleneksel camileri geçtiğini kaydetti. Akdeniz Üniversitesi Camii minarelerinin 86,5 metre boyunda olduğunu kaydeden Atik, Selimiye Camisi'nin minaresinin 86 metre boyunda olduğunu hatırlattı. Atik, minarelerde kullanılan tekniğin Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Minareler 3 şerefeli Selimiye Camii motifinde. İçi betonarme, dışı taş kaplama olan minarelerimizin her birinde yaklaşık 500 metreküp beton ve yaklaşık 100 ton demir ile 22 bin taş kullanılmıştır. Minarelerimizin temeli 100 metrekare, kütük boyutu 36 metrekare ve gövde kalınlığı 80 santimetredir. Ortası boş ve 374 basamaklık merdiveni, betona ankrajlı taş kaplaması ve diğer birçok özelliğiyle Cumhuriyet tarihimizin ilk minareleridir. Üç kişi rahatlıkla minareden inip çıkabilir."

ALEMLERİN BOYU 4 METRE

Atik, cami yapımında 63 çeşit 22 bin taş kullanıldığını, 80 santimetre kalınlığında bir duvar oluşturulduğunu kaydetti. Geleneksel camilerde minare ortasına yapılan merdiven kolonlarının burada bulunmadığına dikkati çeken Atik, merdivenlerin minarenin gövdesine monte edildiğini belirtti. Atik, minarelerde Türkiye'nin en büyük alemi ve külahlarının olduğuna değinerek, "Alemlerimizin boyu 4 metre ve külahın boyu ise 10 metre" dedi.

Caminin 3 katlı planlandığını, ana ibadet girişine 8 kapı konulduğunu ve bunların cennetin 8 kapısını temsil ettiğini anlatan Atik, kapıdan giren kişinin ilk olarak kubbeyi gördüğünü söyledi.

Cami inşaatında kullanılan her taşın iki saat süren işlemin ardından duvarlara monte edildiğini belirten Atik, caminin tamamlanmasıyla sadece ana binada 6 bin ton taş kullanılmış olacağını bildirdi.

Atik, şöyle devam etti:

"Cami bittiğinde 10 bin kişi aynı anda ibadet yapabilecek. Burası inanıyorum ki turistlerin de uğrak yerlerinden biri olacak. Dışarıdan bakıldığında ecdadımızın bize bıraktığı anıt yapıları andırır bir camiyi halkımızın destekleriyle ibadete açacağız. Çok şatafatlı, gösterişli bir iç mimari olmayacak. Hedefimiz sade ve asil bir cami inşa etmek. Camide ışıklandırma geleneksel cami kültürümüzdeki gibi kandil şeklinde olacak. Büyük avizeler kullanılmayacak. İçeri giren kişi huşu içerisinde ibadetini yapabilecek."

CAMİNİN TAMAMLANABİLMESİ İÇİN YARDIMA İHTİYACI VAR

Caminin yapılmasına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in de destek olduğunu kaydeden Atik, "Caminin kısa sürede tamamlanabilmesi için hayırseverlerimizin ve halkımızın desteğini almaya devam edeceğiz. Bağış yapan veya yapmayan halkımızı camimizi görmeye ve ziyarete davet ediyoruz. Yardımlarıyla nasıl bir yapının yükselmekte olduğunu görmelerini istiyoruz" dedi.

Atik, caminin tamamlanabilmesi için 25 milyon liraya ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.