Türkiye'nin dördüncü büyük barajında da su seviyesi düştü

Türkiye'nin dördüncü büyük barajında da su seviyesi düştü

Son yılların en kurak dönemini yaşayan Türkiye'de barajlardaki su oranlarındaki azalma nedeniyle vatandaşlar tedirgin oluyor.

Türkiye'nin su oranı bakımından dördüncü en büyük barajı olan Çorum'daki Obruk Barajı'nda da su seviyesi gözle görülür şekilde düştü.

Köprünün ayakları ve sular altında kalan evlerin gün yüzüne çıkması, Obruk Barajı'ndaki su seviyesindeki azalmayı gözle görülür hale getiriyor. Yağmurun yağmaması durumunda pirinç üreticilerinin büyük zarar göreceği belirtilirken, fiyatlarda da artışların yaşanabileceğine dikkat çekiliyor. Obruk Barajı, Çorum'da, Kızılırmak üzerinde, sulama, içme suyu ve enerji üretmek amacıyla 1996-2002 yılları arasında inşa edildi. 660 milyon metreküpten fazla su depolanan Obruk Barajı'nda su oranı düştü.

Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, il genelinde barajlardaki sularda sürekli azalma yaşandığını ifade etti. Havaların bu şekilde seyretmesi durumunda özellikle Obruk Barajı'ndan faydalanan pirinç üreticilerinin zarar göreceğini dile getiren Sayan, kuraklığın ürkütücü olduğunu aktardı.

GÖZLER YAĞACAK YAĞMURLARDA

Daha şimdiden yüzde 50 verim kaybı yaşanırken, özellikle çiftçilerin gözleri yağacak yağmurlarda. Yağışların olmamasının önümüzdeki dönem ekonomiyi de olumsuz yönde etkilemesinden korkuluyor. Tarlalardaki tohumların kurumaya başladığını söyleyen Sayan, kuraklığın çiftçilerde büyük üzüntüye neden olduğunu dile getirdi.

HAYVANLAR SUSUZLUKLA KARŞI KARŞIYA

Sayan, köylerde sonbaharda akan çeşmelerin kuruduğunu belirterek, besi yapılan çiftlikler başta olmak üzere bazı bölgelerde kuyuların kuruduğunu ve hayvanların susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğunu aktardı. Obruk Barajı görevlilerinden ve elektrik mühendisi Bülent Kiraz, DSİ'nin gönderdiği verilere göre barajın su seviyesinin 508 seviyesinde olduğunu dile getirdi. Havaların bu durumda seyretmesinin ise özellikle pirinç üreticileri için tehlikeli olduğuna dikkat çeken Kiraz, havaların bu haliyle seyretmesi durumunda kuraklığın söz konusu olabileceğini aktardı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.