'Türkiye'nin DAEŞ karşıtı savaşa dahil olması sevindirici

'Türkiye'nin DAEŞ karşıtı savaşa dahil olması sevindirici

IKBY Başkanı Barzani, Türkiye'nin DAEŞ karşıtı savaşa dahil olmasından memnuniyet duyduğunu belirterek,

'Türkiye'nin dahil olmasıyla DAEŞ'e karşı yürütülen mücadele hedefine ulaşacaktır' dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Türkiye'nin DAEŞ karşıtı koalisyona katılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Türkiye'nin koalisyona dahil olmasıyla DAEŞ'e karşı yürütülen mücadele daha etkin olacak ve hedefine ulaşacaktır" dedi. 

Barzani, Erbil'deki resmi konutunda Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nu ve beraberindeki heyeti kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşmeye ilişkin IKBY Başkanlığının resmi sitesinde yayımlanan açıklamada sözlerine yer verilen Barzani, "DAEŞ'e yönelik savaşa herkesin katılması gerekiyor. Bu savaş yalnızca askeri değil, ekonomik ve fikirsel alanlarda da yürütülmelidir. Türkiye'nin DAEŞ karşıtı koalisyona katılması bizi sevindirmiştir. Türkiye'nin koalisyona dahil olmasıyla DAEŞ'e karşı yürütülen mücadele daha etkin olacak ve hedefine ulaşacaktır" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlarına da değinen Barzani, "Kürdistan bölgesi, savaşı ve çatışmayı uygun bir yöntem olarak görmüyor. Bu nedenle iki tarafı da barış sürecine dönmeye teşvik ediyor. Açılım ve siyasi süreçten istifade edilmelidir" diye konuştu. 

Açıklamada, Sinirlioğlu'nun  DAEŞ ile mücadelede Türkiye ile ABD arasında varılan mutabakata ilişkin Barzani'ye bilgi verdiği de kaydedildi. Sinirlioğlu'nun, "Türkiye'nin bu kararı vermedeki amacıDAEŞ teröristlerinin yenilmesi ve sığınmacıların evlerine dönebilmesidir. Aynı zamanda bölgelerine yerleşecek olan sığınmacılara insani yardımların ulaştırılmasıdır" dediği aktarıldı. 

'Türkiye'deki ortam tüm tarafların siyaset yapması için açık'

Türkiye'nin, Kürt bölgesine büyük önem verdiğini dile getiren Sinirlioğlu, Türkiye'nin kalkınmanın, ilerlemenin ve istikrarın faktörü olarak gördüğü IKBY ile ilişkilerini güçlendirmeye ve genişletmeye devam edeceğini bildirdi. 

Sinirlioğlu, PKK'ya yönelik operasyonlara ilişkin ise şunları ifade etti:

"Türkiye'deki ortam tüm tarafların siyaset yapması için açıktır. Bu siyaset, demokratik prensiplere uygun ve silah mantığından uzak olmalıdır. Bu ilke, barış sürecinin başarıya ulaşmasının şartıdır. Türkiye bu ilkelere bağlıdır."

Toplantıda, IKBY Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin, Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi ile Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam ve diğer yetkililer hazır bulundu.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.