Türkiye'nin çoğu çekirdek aile

Türkiye'nin çoğu çekirdek aile

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Türkiye'deki hane halklarının yüzde 66,9'u çekirdek ailelerden oluşuyor.

Tek kişilik hane halklarının oranı ise yüzde 14,4 olarak belirlendi. En fazla çekirdek ailenin yer aldığı il yüzde 72,7 ile Kayseri olurken, hane halkı oranının en yüksek olduğu il yüzde 32,5 ile Şırnak oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 yılı 'Aile İstatistikleri'ni açıkladı. Türkiye'de çekirdek ailelerden oluşan hane halklarının oranı yüzde 66,9, tek kişilik hane halklarının oranı ise yüzde 14,4 oldu.

Aile ve hane halkı kavramları, Türkiye'de aile yapısını inceleyen sosyologlarca çok uzun zamandır birbirinin yerine kullanılıyor. Aile, evlilik, kan bağı ve yasal yollarla birbirine bağlı, karşılıklı hak ve yükümlülüklerle bir arada yaşayan bireyler topluluğu olarak tanınır. Hane halkı ise, aralarında akrabalık bağı bulunsun ya da bulunmasın aynı adreste yaşayan bir veya birden fazla kişiden oluşan topluluktur. Hane halkı, bir aileden oluşabileceği gibi birden fazla aileden de oluşabilir. Çekirdek aile ise yalnızca eşlerden veya eşler ve çocuklarından veya yalnız ebeveyn ve en az bir çocuğundan oluşan aileler olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım kapsamında, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, 2015 sonuçlarına göre, Türkiye'de çekirdek ailelerden oluşan hane halklarının oranı yüzde 66,9, tek kişilik hane halklarının oranı ise yüzde 14,4 oldu.

Nüfusun çoğu çekirdek aile olarak yaşıyor

Birden fazla çekirdek aile veya en az bir çekirdek aile ile çekirdek aile üyesi olmayan en az bir kişiden oluşan aile olarak tanımlanan geniş ailelerden oluşan hane halklarının oranı yüzde 16,5, çekirdek aile bulunmayan hane halklarının oranı ise yüzde 2,2 oldu.

Nüfusun yüzde 63,9'u çekirdek aileden oluşan hane halklarında, yüzde 27,6'sı geniş ailelerden oluşan hane halklarında ve yüzde 1,5'i ise çekirdek aile bulunmayan hane halklarında yaşamaktadır. Tek kişilik hane halklarında yaşayan nüfusun oranı ise yüzde 4 oldu. Türkiye'deki toplam hane halklarının yüzde 7,8'inde yalnız ebeveyn ve çocuklar yaşıyor.

Kayseri kalabalık hane sevmiyor

Yalnız ebeveyn ve çocuklardan oluşan hane halkı oranının en yüksek olduğu il yüzde 14,9 ile Tunceli, en düşük olduğu il ise yüzde 8,5 ile Bayburt'tur. Yalnız anne ve en az bir çocuğundan oluşan hane halkı oranının en yüksek olduğu iller yüzde 11,9 ile Tunceli ve yüzde 11,7 ile İzmir, en düşük olduğu iller ise yüzde 6,7 ile Burdur ve yüzde 6,8 ile Bayburt'tur. Yalnız baba ve en az bir çocuğundan oluşan hane halkı oranının en yüksek olduğu iller yüzde 3,5 ile Malatya ve Eskişehir, en düşük olduğu il ise yüzde 1,4 ile Kayseri'dir.

Tek kişilik hane halkı oranının en yüksek olduğu il yüzde 23,5 ile Tunceli oldu. Bunu yüzde 22 ile Eskişehir ve yüzde 21,9 ile Gümüşhane izledi. Tek kişilik hane halkı oranının en düşük olduğu il yüzde 7,7 ile Diyarbakır oldu. Bunu yüzde 7,9 ile Batman ve yüzde 8,2 ile Van izledi.

Çekirdek ailelerden oluşan hane halkı oranının en yüksek olduğu il yüzde 72,7 ile Kayseri oldu. Bunu yüzde 72,3 ile Osmaniye ve yüzde 72,1 ile Ankara takip etti. Çekirdek ailelerden oluşan hane halkı oranının en düşük olduğu il yüzde 53,8 ile Şırnak oldu. Bunu yüzde 57,1 ile Kastamonu ve yüzde 57,9 ile Tunceli izledi.

Geniş ailelerden oluşan hane halkı oranının en yüksek olduğu il yüzde 32,5 ile Şırnak oldu. Bunu yüzde 29,5 ile Hakkari ve yüzde 27,8 ile Ağrı izledi. Geniş ailelerden oluşan hane halkı oranının en düşük olduğu il yüzde 10,2 ile Çanakkale oldu. Bunu yüzde 11,2 ile Balıkesir ve Eskişehir, yüzde 11,6 ile de Ankara izledi.

iha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.