Türkiye'nin 3 boyutlu fotoğrafı çekilecek

Türkiye'nin 3 boyutlu fotoğrafı çekilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümü havadan tespit edecek.

Türkiye'nin kentsel gelişme alanlarının 3 boyutlu güncel verilerinin elde edileceği "Ortofoto Projesi" özellikle kıyılardaki kaçak yapılaşmaları ve şehirlerdeki kaçak katları özel kameralara sahip uçaklarla takip edecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlık bu yaz Türkiye'nin 3 boyutlu fotoğrafını çekmeye hazırlanıyor.

Havadan görüntü alabilen özel kameralara sahip uçaklar, Türkiye'nin tüm il, ilçe ve büyük beldelerinde, bütün mühendislik çalışmalarına hassas veri sağlamak üzere havalanacak. Projeyle, Türkiye'nin kentsel gelişme alanlarının 3 boyutlu verileri, Google earth gibi yazılımların sağladığından çok daha hassas ve güncel olarak elde edilecek.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ile gerçekleştirilen "Ortofoto Projesi", kapsam, maliyet, zaman ve teknoloji bakımından Türkiye'de bir ilk, dünyada da sayılı projeler arasında olacak.

PROJENİN MALİYETİ 50 MİLYON TL

Proje alanının belirlenmesinde özellikle Bakanlığın mekansal veri tabanı tarandı. İlgili kurum ve belediyelerin görüşleri değerlendirildi. Çevre düzeni planları, kentsel alanlar, planlama alanları, büyükşehir belediye hizmet alanları, turizm alanları, orman ve su kaynakları ile havaalanı bölgeleri incelenerek proje alanları belirlendi.
Toplam maliyeti 50 milyon TL olacak proje, 2 yılda tamamlanacak. Proje kapsamında, bu yıldan başlamak üzere gelecek yıl yüksek çözünürlüklü görüntülerin alınması planlanıyor.

Proje 2016'da tamamlanacak. Proje kapsamında elde edilecek veriler belediyeler, kamu kurum ve kuruluşlarıyla ücretsiz paylaşılacak.

"Ortofoto Projesi" ile özellikle, ihtiyaç duyulan imar planları için temel altlıklar oluşturulacak ve afet yönetiminin ihtiyaç duyduğu temel veriler hizmete sunulacak.
Portal üzerinden parsel sorgulama, riskli yapı sorgulama, plan sorgulama gibi verilere vatandaş tarafından da erişim sağlanabilecek.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.