Türkiye'den Müslüman Kızılderililere yardım

Türkiye'den Müslüman Kızılderililere yardım

Yapılan çalışmalar neticesinde bölgede farklı gruplara ait toplam 400 kadar Kızılderili Müslümanın yaşadığı ve bu gruplar arasındaki...

Meksika’da yaşayan Kızılderililer Müslüman olmaya başladı. Müslüman sayısının yaklaşık 5 bin olduğu Meksika’da bunlardan 400’ünün Chiapas eyaletinin San Cristobal de Las Casas şehrine yakın bir kasabada yaşayan Tzotzil Kızılderilileri olduğu öğrenildi. Başbakanlığa bağlı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ekonomik sıkıntı yaşayan Müslüman Kızılderililere modern bir dikiş atölyesi kurdu. 

Kızılderililere geçim düzeylerinin iyileştirilmesi ve ekonomik açıdan güçlendirilmesi kapsamında altı adet büyükbaş süt ineği de temin eden TİKA, hayvancılığın geliştirilmesi için de yeni projeler götürecek. TİKA Başkanı Serdar Çam, dünyanın her yerindeki ihtiyaç sahiplerine yardım yapmaya devam edeceklerini söyledi. 

Özel projeler geliyor

Dünyanın her yerine yaptığı yardımlarla dikkati çeken TİKA, dünyanın öbür ucunda Amerika kıtasında yaşayan Kızılderililere yönelik de özel çalışmalar başlattı. Amerika’nın en batısında yer alan Oregon’da yaşayan Kızılderililere 200 bin dolarlık yardım yaparak 5 bin kişinin su ihtiyacını geçtiğimiz yıllarda çözen TİKA şimdi de Meksika’daki Kızılderililerle temasa geçti. 

Amerika kıtasındaki Müslümanlarla yakından ilgilenen TİKA, ekonomik anlamda sıkıntı yaşayan Kızılderililerle de ilgili inceleme yaptı. TİKA’nın Meksika’nın başkenti Meksiko City’de açılan Bölgesel Program Koordinasyon Ofisinin çalışmaları kapsamında yaptığı ilk incelemede Meksika’daki Kızılderililerin Müslüman olmaya başladıkları görüldü. İslamiyetle 1800’lü yıllarda Filistin, Suriye, Lübnan ve Mısır’dan göç edenlerle temas kurarak tanışan Meksika’da şuanda 5 bin dolayında Müslüman olduğu ve bu sayının ülkenin en güneyinde bulunan Chiapas Eyaletinde hızla yayıldığı belirtildi. 

Yapılan çalışmalar neticesinde bölgede farklı gruplara ait toplam 400 kadar Kızılderili Müslümanın yaşadığı ve bu gruplar arasındaki Chiapas Eyaletinin San Cristobal de Las Casas şehrine yakın bir kasabada yaşayan Tzotzil Kızılderililerinin ekonomik olarak zor durumda oldukları tespit edildi. Kızılderililerin yerel dilleri olan Tzotzilce’yi konuştuğu ve küçük çaplı ekonomik faaliyetler ile geçimlerini sağladıkları kaydedildi.

Bölgeye gelen turistlere yönelik dikiş nakış çalışması yapmaya çalışan Müslüman kızılderililere, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla modern bir dikiş atölyesi kurarak ilk etapta destek olan TİKA, ayrıca yeni kurulan atölyede gerçekleştirilecek üretim faaliyetlerinde kullanılmak üzere kumaş da temin ettti. 

Camide iftar programı

Bölgede yaşayan Tzotzil Kızılderililerinin geçim düzeylerinin iyileştirilmesi ve ekonomik açıdan güçlendirilmesi kapsamında altı adet büyükbaş süt ineği de temin eden TİKA, iklim olarak hayvan yetiştiriciliğine müsait olan bölgede hayvancılığı geliştirmek sureti ile Tzotzil Kızılderililerinin ekonomik olarak geçim kaynaklarının çeşitlendirilmesi hedefliyor. 

Ayrıca TİKA ve Kızılay tarafından Ramazan ayı vesilesi ile iki günlük bir iftar programının da düzenlendiği öğrenildi. 

Başkan Çam: Anadolu ile köprüler kurulacak

TİKA Başkanı Serdar Çam, Kızılderililere yönelik yardımlarla ilgili yaptığı açıklamada, “Güçlü tarihi bağlarımız bulunan Latin Amerika ile ilişkilerimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın ardı ardına yaptığı ziyaretler ile hareketlilik kazandı. Meksika ile geçmişten gelen ortak paydamız olan El Turcolar ile yapacağımız çalışmalar sayesinde Anadolu ile köprüler kurulmasına katkı sağlayacağız” dedi.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum