Türkiye'den Irak'a Yapılan İnsani Yardımlar

Türkiye'den Irak'a Yapılan İnsani Yardımlar

AFAD koordinasyonunda, bugüne kadar Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılayı, TİKA, meslek kuruluşları, belediyeler, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ile özel kuruluşların yardımlarından oluşan 625 tır dolusu insani yardım malzemesi Irak'a ulaştırıldı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, bugüne kadar Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılayı, TİKA, meslek kuruluşları, belediyeler, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ile özel kuruluşların yardımlarından oluşan 625 tır dolusu insani yardım malzemesi Irak'a ulaştırıldı.

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, Başkanlık koordinasyonunda, Türk Kızılayı, TİKA, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarınca Sincar, Kerkük, Telafer, Erbil, Duhok başta olmak üzere bir çok kente yardım gönderiliyor. Son olarak 15 Aralık’ta AFAD'ın desteğiyle Kerkük’te kurulan Türkmen kampına 500 gıda paketi ve 5 bin termal battaniye taşıyan tır ulaştırıldı. 

Irak'taki iç karışıklıklar ve terör örgütünün bölgede hakimiyet kurmasının ardından Irak’ta yerlerinden edilmiş kişi sayısı 1 milyon 970 bini geçti. Irak’ta en çok yerlerinden edilen nüfus 430 bin kişiyle Dohuk oldu, Dohuk’u 370 bin kişiyle Anbar takip etti.

İhtiyaç sahiplerine 85 bin 500 gıda kolisi
Türkiye Irak’ın Dohuk ve Zaho şehirlerinde yerinden temin yoluyla alınan 10 bin kişilik 2 bin gıda kolisi, Dohuk’taki toplanma alanına sevk edilerek dağıtıldı.

AFAD koordinasyonunda, bugüne kadar Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılayı, TİKA, meslek kuruluşları, belediyeler, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ile özel kuruluşların yardımlarından oluşan 625 tır dolusu insani yardım malzemesi Irak’a ulaştırıldı. Sincar, Kerkük, Telafer, Erbil, Duhok, Tall Kayf başta olmak üzere kentlere ulaştırılan insani yardım malzemeleri arasında gıda kolileri, mutfak seti, ilaç ve tıbbi malzeme, çadır, yatak, battaniye ile tekerlekli sandalye de yer alıyor.

Haziran ayından itibaren toplam 85 bin 500 gıda kolisi, 9 bin çadır, 409 konteyner, 45 bin battaniye, 5 bin uyku matı, 20 ton hijyen malzemesi, 500 bin kutu ilaç ve 170 bin giyim malzemesi, ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

Türkmenler'e 151 tır dolusu yardım
Türkiye, yerlerinden edilen Irak vatandaşlarının kullanımı amacıyla Zaho bölgesinin Bersive ve Derebun kasabaları ile Duhok vilayetinin Şarya köyü yakınlarında toplam 45 bin kişilik barınma kapasitesi oluşturdu. Bersive ve Şarya'da kurulan kamplar, AFAD standartlarını taşıyor. Türkiye'nin Irak'ta yer alan barınma merkezlerine yaptığı yardımların tutarı 72 milyon 449 bin 500 lirayı buldu. 

Irak'a yönelik olarak yapılan yardımların önemli bir kısmı Irak'taki Türkmenler'e gönderildi. Irak'a gönderilen 625 tırlık yardımın 151'i Irak Türkmenleri'ne ulaştırıldı. Yardımların 76 tırlık kısmı Irak Türkmen Cephesine teslim edilirken, 74 tır dolusu insani yardım ise Türkmen nüfusun yoğun olduğu bölgelerde dağıtıldı. Kerkük yakınlarında AFAD'ın lojistik desteğiyle kurulan Türkmen kampına 500 gıda paketi ve 5 bin termal battaniye ulaştırıldı.

Bin Ezidi Türkiye'ye sığındı
Öte yandan, valiliklerden alınan bilgiye göre, Irak'tan şiddet olaylarının tırmandığı günden bu güne 19 bin 12 Ezidi Türkiye'ye sığındı. Ezidilerin büyük gruplar halinde evlerini terk etmelerinin ardından Türkiye, yardımların koordinasyonunu sağlamak amacıyla Şırnak ili Silopi ilçesinde sıfır noktasında İnsani Yardım Koordinasyon Merkezi kurdu. Hızla Türkiye’deki barınma merkezlerine yerleştirilmeye başlanan Ezidiler için AFAD, Şırnak Valiliği'ne 1 milyon 50 bin lira tutarında acil yardım ödeneği gönderdi. AFAD, Diyarbakır Valiliği'ne ise Ezidilerin kullanımı için 117 adet çok amaçlı çadır ulaştırdı. Irak'taki Ezidiler için ise  50 tırlık insani yardım malzemesi gönderildi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum