Türkiye'den Gazze'ye 200 milyon dolar daha

Türkiye'den Gazze'ye 200 milyon dolar daha

Dışişleri Afrika Masası Genel Müdürü Dizdar: "Türkiye, Gazze'nin imarı için ilave 200 milyon dolar daha yardımda bulunacak" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika Masası Genel Müdürü Dizdar: "Türkiye, Gazze'nin imarı için 2014-2017 yılları arasında ilave 200 milyon dolar daha yardımda bulunacak"
 
Kahire'de düzenlenen Gazze'nin Yeniden İmarı Uluslararası Konferansı'na Türkiye'yi temsilen katılan Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika Genel Müdürü Can Dizdar, Türkiye'nin Gazze'ye 2014-2017 yılları arasında 200 milyon Dolar tutarında yardımda bulunacağını açıkladı.
 
Mısır'ın başkenti Kahire'de bugün düzenlenen Gazze'nin Yeniden İmarı Uluslararası Konferansı'nda konuşan Dizdar, "Türkiye, Gazze'nin imarı için 2014-2017 yılları arasında ilave 200 milyon Dolar yardımda bulunacaktır" dedi. Dizdar, Gazze'deki durumun bir insanlık dramı olduğunu ifade ederek, Gazze'nin yeniden imarının büyük bir görev olduğunu belirtti.
 
Gazze'deki insanlık krizine yardım için Türkiye genelinde kampanyaların yürütüldüğünü dile getiren Dizdar, sözkonusu kampanyalarda 32 milyon dolar tutarında bağış toplandığını kaydetti.
Kampanyalarda toplanan yardımların, elektrik jeneratörleri ve temel yardım malzemelerinin temini için kullanıldığını dile getiren Dizdar, buna ek olarak, "Şimdiye kadar Gazze'ye 10 milyon dolar tutarında resmi insani yardımda bulunduk" dedi.
 
Dizdar, AFAD'ın Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) 1.5 milyon dolar bağışta bulunduklarını belirterek, Filistinlilere yardım amaçlı kurulan BM'ye bağlı UNRWA'ya 15 bin ton buğday hibe edilmesi sürecinin devam ettiğini vurguladı.
İsrail'in Gazze'deki son saldırılarda yaralanan 123 Filistinlinin tedavi için Türkiye'ye getirildiğini hatırlatan Dizdar ayrıca, Türkiye'nin Gazze'ye elektrik sağlanması ve prefabrik ev inşası gibi yeni yardım projelerine yönelik çalışmaların devam ettiğinin altını çizdi.
 
Bu konferansın Gazze'nin yaralarının sarılması ve sürdürülebilir kalkınmasının sağlanması için büyük bir fırsat sunduğunu ifade eden Dizdar, Filistin sorununa, iki devletli çözüm temelinde, yan yana barış ve güvenlik içinde yaşayan, ilgili BM Güvenlik Konseyi ve Arap Barış Girişimi kararlarıyla uyumlu bir siyasi çözümün acilen hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.
 
Filistin'in birliğinin Türkiye için önemine değinen Dizdar, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Ulusal Uzlaşı Hükümeti'nin desteklenmesi gerektiğini söyledi.
 
Dizdar, Türkiye'nin, uluslararası ortaklarıyla işbirliği içinde Filistin'de kalıcı barış ve refahın tesisi doğrultusundaki çabalara katkıda bulunmaya devam edeceğini kaydetti.
 
Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen ve Filistin tarafının Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Başbakan Yardımcısı Mohammad Mustafa, Dışişleri Bakanı Riyad el-Malki tarafından temsil edildiği "Gazze'nin Yeniden İmarı" konulu uluslararası konferansa, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yanı sıra bir çok ülkeden temsilciler katılıyor.
İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarda, Gazze'de 2 bin 158 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi de yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü.
 
Filistin Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Ekonomik Konseyi Başkanı Muhammed Eştiye, Gazze'nin imarı için 7,8 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu açıklamıştı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.