Türkiye'deki istihdam tablosu istikrarını koruyor

Türkiye'deki istihdam tablosu istikrarını koruyor

Manpower 4. çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'deki istihdam tablosu istikrarını koruyor. İşverenlerin yüzde 25’i personel sayılarını artırmayı planlarken, yüzde 10’u azaltmayı düşünüyor.

Manpower 4. çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'deki istihdam tablosu istikrarını koruyor. İşverenlerin yüzde 25’i personel sayılarını artırmayı planlarken, yüzde 10’u azaltmayı düşünüyor. İşverenlerin yüzde 64’ü ise personel sayısında bir değişiklik öngörmüyor.
 
ManpowerGroup, her çeyrek hazırlanan "İstihdama Genel Bakış Araştırması 2014" son çeyrek istihdam öngörülerini AA muhabiriyle paylaştı.
 
Türkiye’den bin temsilci işverenin katıldığı araştırmaya göre, yılın son çeyreğinde Türkiye’deki istihdam artış beklentisi hız kesmeye başladı.
 
Araştırmaya göre 2014’ün son 3 ayı için Türk işverenler işe alım politikalarında temkinli davranıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve ardından yaşanan kabine ve başbakan değişikliklerinin, işverenleri temkinli davranmaya yöneltmesinin, istihdam beklentilerini geçen çeyrek ve geçen yılın aynı dönemine göre hız kesmesine yol açtığına işaret edildi.
 
Yılın son çeyreğinde en iyimser beklentiler üretim ve ilaç sektöründen geldi. Orta ölçekli işletmeler en güçlü istihdam beklentilerini bildirirken, istihdama en ihtiyatlı yaklaşanlar ise mikro ölçekli işletmeler oldu.
 
Araştırmaya göre Türkiye'deki istihdam tablosu istikrarını koruyor. İşverenlerin yüzde 25’i personel sayılarını artırmayı planlarken, yüzde 10’u azaltmayı düşünüyor. İşverenlerin yüzde 64’ü ise personel sayısında bir değişiklik öngörmüyor. Bu bağlamda Türkiye’de yılın son çeyreğindeki Net İstihdam Görünümü yüzde 15 olarak belirtildi.
 
Öte yandan Türkiye’deki işverenler, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesinden araştırmaya katılan ülkeler arasındaki en güçlü beklentileri bildirmeye devam etti.
 
İstihdamda en iyimser bölge “Marmara”
 
En iyimser işe alım planları yüzde 20 Net İstihdam Görünümü ile Marmara Bölgesi'nden geldi. Diğer umut veren istihdam planları sırasıyla yüzde 18 ve yüzde 16 ile İç Anadolu ve Karadeniz’deki işverenlerden geldi.
 
Son çeyrekte, yılın 3. çeyreğine göre beş bölgenin tamamında işe alım beklentilerinin zayıfladığı görülürken, Ege ve Akdeniz’de görünümler yüzde 13’lük gerileme sergiledi.
 
İşverenler, yılın 4. çeyreğinde 11 sektörün tamamı için istihdam seviyesinde artış öngörüyor. En iyimser işe alım planları, net istihdam görünümünün yüzde 25 olduğu üretim ve ilaç sektöründen bildirildi. Yüzde 23 ile elektrik, gaz ve su sektöründe güçlü istihdam artışları tahmin edilirken, kamu ve sosyal hizmetler ile tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektörlerindeki görünümler de sırasıyla yüzde 19 ve yüzde 17 düzeylerinde bekleniyor.
 
İstihdam beklentilerinin en yüksek olduğu ülkeler Türkiye, Romanya, Yunanistan ve İsrail. En zayıf ve tek olumsuz tahminler, İspanya, İtalya, Çek Cumhuriyeti, İrlanda ve Finlandiya’dan bildiriliyor.
 
"Türk işverenler bölge genelindeki en iyimser beklentilere sahip olmayı sürdürüyor"
 
Öngörülere ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu, “Hem üretim hem de ilaç sektörünün iki çeyrektir üst üste hızlı ve yoğun istihdam eğilimi göstermesi oldukça sevindirici” dedi.
 
Burada etkili olan faktörlerden birinin kur etkisi olduğunu dile getiren Hatipoğlu, şöyle devam etti:
 
“Ülkemizin hala EMEA bölgesindeki istihdam planları açısından parlayan bir yıldız olduğunu gözlemlemekle birlikte istihdam artış hızının yavaşladığını ve işverenlerin bekle ve gör politikasını benimsediğini fark ediyoruz. Bu durum, genel seçimlerin gerçekleşeceği 2015 yılı için bazı sinyaller veriyor.”
 
Hatipoğlu, önceki çeyreğe kıyasla işe alım beklentilerinin 11 sektörün 10’unda, önceki yılın aynı dönemine kıyasla 11 sektörün altısında zayıfladığını belirterek, şunları aktardı:
 
"İşletme ölçeğine göre dört kategoriye ayrılan araştırmaya katılan işverenler, 10’dan az çalışanı olan mikro işletmeler, 10-49 çalışanı olan küçük işletmeler, 50-249 çalışanı olan orta ölçekli işletmeler ve 250’nin üzerinde çalışanı olan büyük işletmeler olarak değerlendirildi. 2014 4. çeyreğindeki istihdam artışlarını işletme kategorilerinde incelediğimizde orta ölçekli Türk işletmelerin en sağlam işe alım planlarına sahip olduğunu, yüzde 8 ile mikro kategorisindeki işverenlerin ise en temkinli istihdam planlarını bildirdiğini görüyoruz.”
 
Bölge genelinde, 24 ülkeden 18’inde olumlu görünümlerin olduğunu, geçen çeyrekle karşılaştırıldığında görünümün 9 ülkede iyileştiğini, bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında da 20 ülkede güç kazandığını belirten Hatipoğlu, "Ve bölgedeki işverenler  bu yılı, 2013’e göre daha güçlü bitirmeyi bekliyor. Türk işverenler bölge genelindeki en iyimser beklentilere sahip olmayı sürdürüyor" dedi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.