Türkiye'deki Asansörlerin Yüzde 60'ından Fazlası Kayıt Dışı

Türkiye'deki Asansörlerin Yüzde 60'ından Fazlası Kayıt Dışı

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mart: "Türkiye'de kayıt altına alınmayan asansör sayısı yüzde 60'larda.

Türkiye'deki Asansörlerin Yüzde 60'ından Fazlası Kayıt Dışı'
 
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mart, Türkiye'de kayıt altına alınmayan asansör sayısının yüzde 60'larda olduğunu belirterek, kayıtlı olanlarda denetim oranının da ancak yüzde 10'ları bulduğunu söyledi.
 
İstanbul'un Şişli ilçesinde, 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan kazanın yeniden gündeme getirdiği asansörlerde bakım ve kontroller yeterli görülmüyor.
 
Mart, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplum olarak mevzuattan öte denetimin pek benimsenmediğini anlattı.
 
Nasıl ki bir aracın fenni muayene tarihi gelmeden bu işlemin yaptırılmasına özen gösteriliyorsa günlük yaşamda sıkça kullanılan asansörlerle ilgili de benzer anlayışın hakim olması gerektiğini vurgulayan Mart, şöyle konuştu:
 
"Asansör gibi cihazların muayenelerini de mutlaka yaptırmamız gerekiyor. Denetim yapılan asansörler üzerinden bir değerlendirme yaparsak, aslında yüzde 80'inin hatalı olduğunu, kullanımının sakıncalı olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Makina Mühendisleri Odası olarak Türkiye'nin önemli sayılabilecek yerlerinde, kentlerde asansör denetimlerini yapıyoruz. Türkiye'de kayıt altına alınmayan asansör sayısı yüzde 60'larda. Kayıtlı olanlarda yapılan iyi bir denetim oranı ise ancak yüzde 10'ları buluyor. Elimizdeki raporlara göre yaklaşık olarak ifade etmek gerekirse denetlenenlerin yüzde 80'i sakıncalı durumda."
 
Mart, asansör işletme ruhsatının da mutlaka alınması gerektiğine dikkati çekerek, yerel yönetimlere asansör kazalarında can kaybını önlemek için büyük görevler düştüğünü sözlerine ekledi
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.