Türkiye’de yıllık kırmızı et üretimi 1 milyon ton

Türkiye’de yıllık kırmızı et üretimi 1 milyon ton

Türkiye’de yıllık kırmızı et üretiminin TÜİK verilerine göre 2013 yılında toplam 996 bin 155 ton olduğunu belirtilerek, bunun da 869 bin 292 tonunun büyükbaş hayvanlardan karşılandığı belirtildi.

Bursa’da kurulması planlanan canlı hayvan ve karkas et borsası konularında toplantı yapıldı. Bursa Ticaret Borsasının, kurmayı planladığı canlı hayvan ve karkas et borsası ve entegre et işleme tesisi ile ilgili teknik hususlar masaya yatırıldı.

Bu konuda kurumlar arasındaki işbirliğinin önemine vurgu yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, STK'na gereken her türlü teknik desteğin verileceğini söyledi.

Veteriner Hizmetleri Kanununa göre kırmızı et kesimhanesi ve et ürünleri üretim işletmelerinde uyulması gereken kuralların önemine değinen Çelik, bu kapsamda işbirliğinin artarak devam edeceğini kaydetti. 

Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı ise, kurulması düşünülen sistemle üreticilerin ürünlerini değer fiyata satarken, tüketicilerin ise sağlıklı ve ucuz kırmızı et tüketme imkanına kavuşacaklarını söyledi.

Toplantı, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü M. Serdar Kavasoğlu'nun teknik mevzuat ve uygulamalarını içeren sunumu ile devam etti.

2013 YILI KIRMIZI ET ÜRETİMİ 996 155 TON

Toplantıda Türkiye’de yıllık kırmızı et üretiminin 2013 Yılı TÜİK verilerine göre toplam 996 bin 155 ton olduğunu belirtilerek, bunun da 869 bin 292 tonunun büyükbaş hayvanlardan (sığır) karşılandığı belirtildi.

Bu oranında sadece 102 bin 943 tonunun koyun eti üretimi olduğuna dikkat çekilerek, büyükbaş hayvan sayısı üzerindeki bu baskının giderilmesi için koyun, kuzu gibi küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.