Türkiye'de Organ Nakillerinde Başarı, Bağışında İse Yetersizlik Var

Türkiye'de Organ Nakillerinde Başarı, Bağışında İse Yetersizlik Var

Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Organ Nakli Koordinatörü Uzm. Dr. Ferit Erdoğan, Türkiye’de organ nakillerinde başarı, bağışında ise yetersizlik olduğunu söyledi.

Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin, organ nakli konusunda bölgede üs haline geldiğini ifade eden Uzm. Dr. Erdoğan, erişkin ve çocuk böbrek yetmezliği vakalarına kadavradan veya 4. dereceye kadar akrabalardan nakil yapıldığını anlattı. Özellikle çocuk vakalarda bölgede böbrek nakli yapan merkezlerin sınırlı olduğunun altını çizen Erdoğan, hastanelerinin bu ihtiyaca cevap verdiğini, kadavradan bağış sayısının artmasıyla daha fazla kişinin yaşamının kurtulacağını ifade etti. Organ nakli konusunda büyük bir deneyim ve bilgi birikimine sahip olduklarını anlatan Uzm. Dr. Erdoğan, merkezlerinde böbrek ve karaciğer nakillerinin başarıyla yapıldığını vurguladı. Özellikle çocuk vakalarda ve canlıdan yapılan karaciğer nakillerinde bölgede sıkıntı yaşandığını, her merkezin bu nakilleri yapmadığını, kendilerinin bu ihtiyacı karşılamalarının gurur verici olduğunu ifade etti.
 
Türkiye’de organ bağışının yetersiz olduğuna değinen Uzm. Dr. Ferit Erdoğan, “Organ, hayat veremeden toprak oluyor. Diyanet İşleri Başkanı’nın, organ bağışını bir kişinin başka bir kişiye yapabileceği en büyük iyilik ve sadaka olarak tanımlaması da bağışın dini açıdan da desteklendiğini ortaya koyuyor.” şeklinde konuştu. Nakilden sonra takiplerin de çok önemli olduğuna vurgu yapan Erdoğan, “Nakillerin birçok açıdan, mümkünse hastanın yaşadığı şehirde veya o şehre yakın bir yerde yapılması gerekmektedir. Zira nakil sonrası başka şehirlere giden kişilerde, takipte ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Buna ailelerin maddi ve manevi yönden yıpranmalarını da eklersek, bölgemizde böyle bir merkezin varlığının önemi daha iyi anlaşılabilir.” dedi.
 
Sağlık Bakanlığı’na bağlı Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi’ne Türkiye’deki dokuz merkezden koordinasyon sağlandığını anlatan Uzm. Dr. Erdoğan, “Bir hastanede beyin ölümü gerçekleştiğinde ve ailesi organ bağışında bulunduğunda sistem devreye girmekte, dağıtım ve çıkarım sırasına göre nakli yapacak merkez belirlenmektedir. Durumun aciliyetine ve hastaneler arasındaki mesafeye göre gerektiğinde Sağlık Bakanlığı özel uçak tahsis edebilmektedir.” diye konuştu
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.