Türkiye'de öldüren 3. hastalık

Türkiye'de öldüren 3. hastalık

Uzmanlar KOAH'ın Türkiye'de üçüncü, dünyada dördüncü ölüm sebebi olduğunu açıkladılar

Türk Toraks Derneği'nin Antalya'da düzenlediği 7'inci Yıllık Kongresi'nde konuşan uzmanlar KOAH'ın Türkiye'de üçüncü, dünyada dördüncü ölüm sebebi olduğunu söylerken, "Tanı alma olasılığı bu hastalıkta çok düşük. Oysa ki solunum ölçüm testiyle kolayca teşhis konulabilir" diyor.

Türkiye'nin en büyük göğüs hastalıkları uzmanlık derneği olan Türk Toraks Derneği(TTD), 17'inci Yıllık Kongresi'ni Antalya'da sürdürüyor. Türk Toraks Derneği Bilimsel Komite Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, verem konusunda önemli bilgiler aktardı.

Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Belek beldesinde gerçekleştirilen 17'nci Türk Toraks Derneği Kongresi'nin basın toplantısına Türk Toraks Derneği 17'nci Yıllık Kongre Başkanı Kıvılcım Oğuzülgen, Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Sedat Altın, Türk Toraks Derneği 2. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, Türk Toraks Derneği Bilimsel Komite Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, Türk Toraks Derneği 17. Yıllık Kongre Basın İlişkiler Sorumlusu Prof. Dr. Ayşın Şakar Coşkun, Türk Toraks Derneği 1. BaşkanYardımcısı Prof. Dr. Feyza Erkan, Türk Toraks Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hikmet Fırat, Türk Toraks Derneği Hukuk Danışmanı Av. Turgut Kazan katıldı.

KOAH TÜM HASTALIKLAR İÇİNDE 4. ÖLÜM NEDENİ

KOAH hastalığının tüm hastalıklar içinde 4'üncü öldüren hastalık olduğunu belirten Türk Toraks Derneği 2. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, Türkiye'de ise 3'üncü sırada olduğunu dile getirdi. Yorgancıoğlu, 'Bizim uğraştığımız organlar atmosfere açık. Direkt havada ne oluyorsa etkileniyoruz. Çok hassas iki organla uğraşıyoruz. O nedenledir ki hava yolu hastalıkları dünya gündemine gelmektedir. Bu alanda Dünya Sağlık Örgütü bunu fark ederek 2005 yılında kronik solunum yolu hastalıklarına karşı seferberlik ilan etti. Ülkemizde astım ve KOAH alanımda kontrol programı uyguluyoruz. Bu hastalıklar çok önemli. KOAH dünya da tüm hastalıklar içinde 4'üncü öldüren hastalık konumundadır. Bizim ülkemizde 2000 yılı verilerine baktığımızda 3'üncü öldüren hastalıktır KOAH. Bugün daha da ön sıralara geldiğini düşünüyoruz bu hastalığın. Ve ne yazık ki tanı alma olasılığı çok düşük bu hastalıkta. Solunum ölçüm testi dediğimiz spirometri'yi uygulayarak tanı koyuyoruz. Bunun uygulanmasını yaygınlaştırmak istiyoruz. Çok tanı atlandığı yüzde 25-30 civarında atlandığı tüm dünya da. Bizim ülkemizde de her 10 KOAH'lıdan sadece 1'i KOAH'lı olduğun biliyor. Çok büyük bir teşhis açığımız var' ifadelerini kullandı.

DÜNYA ÜZERİNDE 8.7 MİLYON VEREMLİ HASTA VAR. BUNLARDAN 3 MİLYONU KAYIT DIŞI

Öte yandan Türk Toraks Derneği Bilimsel Komite Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, dünyada 8.7 milyon veremli hasta olduğunu ve bu hastalardan 3 milyona yakının kayıt dışı olduğunu belirterek konuşmasını şöyle tamamladı.

'Bugün dünya da 8.7 milyon veremli hasta yaşamakta. Hala tespit edilmemiş aşağı yukarı 3 milyon hasta olduğunu ve kayıtlara geçilmediğini biliyoruz. Dolayısıyla yüz yılı geçmiş zamandır bilinen bir hastalığa hala teslim olmuş bir dünya nüfusuyla birlikteyiz. Dünyada her sene 1.3 milyon kişi veremden ölüyor. Bu günde 3 bin 600 kişinin veremden ölmesi demektir. Türkiye son zamanlar da özellikle uyguladığı tedavi başarısıyla yüzde 90'a varan tedavi olanağına ulaştı. Türkiye'de bugün 15 bine yakın hasta bulunmaktadır. Bu hastaların yüzde 60'ı akciğer veremine ait hastalardır. Bu hastaların yüzde 60'ı da erkektir. Aramızda 2012 yılı itibariyle 2 bin 200 veremli hasta yaşamaktadır. Bilinen hasta sayısından çok kayıp hastanın varlığıdır. Bugünkü hasta sayısının 7'de 1'i kadarı nüfusumuzun içinde vardır ve tespit edilememiştir. En büyük sıkıntı bilinen hasta dışında saptanamamış ve toplum içinde yaşayan hastalardır.'

KÜRESEL ISINMA, SOLUNUM VE KALP KAYNAKLI HASTALIKLARDA ARTIŞA NEDEN OLUYOR

Küresel iklim değişiklikleri, küresel ısınma, özellikle solunum ve kalp kaynaklı hastalıklarda artışa neden olduğunu belirten Türk Toraks Derneği 17. Yıllık Kongre Basın İlişkiler Sorumlusu Prof. Dr. Ayşın Şakar Coşkun, 'Bütün dünyanın sorunu küresel iklim değişiklikleridir. Küresel ısınma, hava kirliliğinde giderek artan kötüleşmedir. Küresel iklim değişiklikleri, küresel ısınma, özellikle solunum ve kalp kaynaklı hastalıklarda artışa neden olmaktadır. Bu hastalıklara sahip kişilerin durumunu kötüleştirmektedir. Özellikle Kalp ve solunum hastalıkları olanları öldürmektedir. Bu durum çok önemli bir konu vurgulamak istedim. Bu durum yaşlı popülasyonda daha dikkat çekici ve ülkeler arası dağılıma bakıldığında gelişmemiş ülkelerde çok dikkat çekici bir durum olarak görülüyor. Bunun yanında alerjik hastalıkları, polen haritasını değiştirmek suretiyle arttırmaktadır iklim değişiklikleri. Çok önemli bir diğer konu ise hava kirliliği. Ülkemizde de birçok şehrin ana sorunu hava kirliliği. 2013 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından hava kirliliği kanser yapan önemli nedenlerden biri olarak saptanmıştır. Akciğer kanserinin de çok sık olduğu ülkemizde özellikle de hava kirliliğine de dikkat çekmek istiyoruz" dedi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.