Türkiye'de kaç Alzheimer hastası var?

Türkiye'de kaç Alzheimer hastası var?

SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Şahin, kullanılan ilaçlara ve konulan tanılara göre Türkiye'de 80 bin Alzheimer hastası olduğunu belirtti.

OMÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Türkiye Alzheimer Derneği Samsun Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Şahin, alzheimer hastalığının genellikle 60 yaşından sonra ortaya çıktığını dile getirdi. Hastalığın özellikle yakın hafıza bozukluğu ile kendisini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Şahin şu bilgileri verdi:

"Yani birkaç gün önceki olaylar çabuk unutulurken, 20- 25 sene önceki şeyler hafızada kalıyor. Böyle başlayan hastalık, giderek diğer zihinsel alanları da bozuyor. Son yıllarda tedavi için ciddi derecede araştırmalar yapılıyor. Basında zaman zaman 'çare bulundu' diye çıkan haberler var. Ama bunlar gerçeği yansıtmıyor. O nedenle hastalarımızın buna çok itibar etmemelerini diliyoruz. Bu işi önlemek için yapmamız gerekenler özellikle orta yaşlarda başlıyor. Beslenme biçimimizi değiştirmek oldukça yararlı. Mesela yeşil ağırlıklı beslenme son derece koruyucu faktör. Spor yapmak, göbek çevresini sağlıklı ya da o yaşın gerekleri neyse ona indirmeye çalışmak, kan, kolesterol ve şeker düzeyinin normal olması koruyucu faktörler. Mutlaka zihni çalıştıran işler yapmak lazım. Hobiler önemli. Gazete, dergi, kitap okumak, izlemek önemli. Sosyal yaşamın kıyısında değil de içerisinde olmak önemli. Sigara gibi alışkanlıkların terk edilmesi son derece önemli."

'UNUTKANLIKTA MUTLAKA HEKİME BAŞVURULMALI'

Alzheimer hastalığının 60 yaşından sonra ortaya çıktığını ifade eden OMÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Alzheimer Derneği Samsun Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Şahin açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Tanı koyduğumuz hastaların sayısına ya da kullandığı ilaçlara baktığımızda yaklaşık 80 bin Alzheimer hastası var. Unutkanlık yakınması olan kişilerin mutlaka bir hekime başvurmalarını öneriyoruz. Herhangi bir yaşta ortaya çıkan unutkanlık alzheimer demek değildir. Ancak unutkanlık hekime gitmeyi gerektirir. İsim unutkanlığı, bir eşyanın aranıp bulunamaması, alışverişe gidildiğinde almak istenilenlerin alınmadan geri gelinmesi, yemek yaparken yemeğin bir unsurunu unutmak, gidilecek yerlerin unutulması, sorulan soruların tekrar tekrar sorulması, namaz kılmanın unutulması, bitmesi gereken bir namazın devam ettirilmesi ya da rekat sayısını karıştırıp erken bitirmek gibi şeyler alzheimer hastalığının belirtileri arasındadır. Unutkanlık normal bir durum değildir."

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.