Türkiye'de ilk kez görüntülendi

Türkiye'de ilk kez görüntülendi

Birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Şanlıurfa, birçok kuş türünün de göç yolunda uğrak yeri olarak görünüyor.

Muhammet Taşçılar'ın haberi:

aylarda ilk kez Şanlıurfa'da görüntülenen ak yanaklı Arap bülbülü Türkiye'deki kuş listesine eklendi.

Şanlıurfalı fotoğraf sanatçısı Yusuf Özbey'in Birecik ilçesinde görüntülediği ak yanaklı Arap bülbülün Suriye'deki iç savaştan etkilenerek Türkiye'nin sınır illerine geldiği tahmin ediliyor.

“AK YANAKLI ARAP BÜLBÜLÜ İLK KEZ BİRECİK'TE GÖRÜNTÜLENDİ”

Ak yanaklı Arap bülbülünün ilk defa Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde görüntülendiğine değinen Doğa Fotoğrafçısı Yusuf Özbey; “ ilk olarak 2012 yılında görüntülendi. Tabi 2012 yılında görüntülendikten sonra bu kuş bir süre ortalıktan kayboldu. Biz bu yıl içerisinde Ocak ayında yaptığımız arazi çalışmasında tekrar bu kuşu görebildik ve Türkiye literatürüne dahil oldu bu kuş böylece” ifadelerini kullandı.

“KUŞUN ANA VATANI TÜRKİYE DEĞİL”

Kuşun ana vatanının Türkiye olmadığına değinen Fotoğraf Sanatçısı Yusuf Özbey; “ bu kuşun ana vatanı Türkiye değil o yüzden biraz ilginç geliyor. Bu kuşun ana vatanı Hindistan, Afganistan, Pakistan, İran, Irak'ın güney kısımları, Suriye ve Arabistan yarım adası bu kuşun Türkiye'de görülmesi çok büyük bir sürpriz oldu bizim için. Çünkü Türkiye'ye ait bir kuş değildi ama artık Türkiye'nin kuşu oldu.” şeklinde konuştu.

“SURİYE'DEKİ İÇ SAVAŞTAN ETKİLENMİŞ OLABİLİR”

Ak yanaklı Arap bülbülünün Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelmiş olabileceğini anlatan Şanlıurfalı Fotoğraf Sanatçısı Yusuf Özbey; “ tahminime göre Suriye'deki karışıklıklardan dolayı biraz daha yukarı kesimlere çıkmış çünkü Birecik ve Suriye birbirine yakın yerleşim yerleri bu savaştan kaçmış olma ihtimali yüksek diye düşünüyorum.” sözlerini sarf etti.

KUŞ CENNETİ ŞANLIURFA

Şanlıurfa'nın kuş türleri açısından çok önemli bir yere sahip olduğuna değinen Yusuf Özbey; “ Şanlıurfa bu anlamda çok önemli bir yerleşim yeri, Şanlıurfa gerek çöl ikliminin hakim olması nedeniyle gerekse sulak alanlarını bulundurması sebebiyle bir çok biyolojik zenginliğe sahiplik yapıyor. Bugün Şanlıurfa'da çöl kuşlarını görebileceğiniz gibi sulak alanlarda gidip sulak kuşları da görebiliyorsunuz. Şanlıurfa bu anlamda çok önemli çünkü sadece Şanlıurfa'da görülen birçok kuş türü var. Bunlardan örnek vereyim çizgili İshak kuşu tüm dünya ölçeğinde sadece Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde görülüyor. Bunun dışında önemli saya bileceğimiz türler çöl koşarı dediğimiz bir kuşumuz. Onun dışında bu son bulunan ak yanaklı Arap Bülbülü onun dışında boz serce, sarı boğazlı serce, küçük serce bu gibi kuşların önemli bir kısmı burada yaşamakta.” diye konuştu.

“ŞANLIURFA DOĞA TURİZMİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Şanlıurfa'nın doğa turizmi için önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Özbey; “ tabi Şanlıurfa sahip olduğu potansiyel ile doğa turizmi için gerçekten çok büyük bir önem arz ediyor. Şanlıurfalılar belki bunun bilincinde değil ama Şanlıurfa sahip olduğu biyo çeşitlilikle inanç turizminin başkenti olduğu gibi doğa turizminin de başkenti olmaya aday bir bölge. Bu anlamda Şanlıurfalılara ben ekranlarınız aracılığıyla seslenmek istiyorum Şanlıurfalılar var olan bu doğa potansiyeline sahip çıkarak onu korusunlar gerçekten de Şanlıurfa inanç turizminin başkenti olduğu gibi doğa turizminin de başkenti olmaya aday.” diye açıklamada bulundu.

“SİLAHLARI BIRAKALIM FOTOĞRAF MAKİNASINA SARILALIM”

Avcılara seslenen Yusuf Özbey; “ Ben buradan avcılara şöyle sesleniyorum yani herkes silahlarını bıraksın bizim gibi fotoğraf makinesini alsın ve avcılık yerine fotoğraf avcılığını tercih etsin. Gerçekten böylece Türkiye'deki biyolojik çeşitlilik artar diye düşünüyorum.” dedi.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.