Türkiye'de her üç asansörden ikisi tehlikeli

Türkiye'de her üç asansörden ikisi tehlikeli

Türkiye'de yaklaşık 350 bin asansörden kontrol edilebilenlerin yüzde 72'si, kullanılması yasak olan ‘kırmızı etiketli’ kategoride. Etiketsiz asansörlerin de 'A tipi muayeneden' geçmesi gerekiyor

İstanbul Şişli'de 10 işçinin düşen asansörde yaşamını yitirmesinin ardından, asansör güvenliği konusu yeniden gündeme geldi. Makine Mühendisleri Odası Konya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, asansörlerin 2008 yılında çıkan bakım ve işletme yönetmeliğine göre kontrolden geçirildiğini, bu yönetmeliğin de 2013'te tekrar revize edildiğini söyledi.
 
Kontrolleri ‘A tipi muayene’ kuruluşlarının gerçekleştirdiğini belirten Duransoy, yapılan denetimlerin ardından hazırlanan rapor doğrultusunda asansörlere kırmızı, sarı ve yeşil etiketlerin yapıştırıldığını, bunun amacının vatandaşları bilinçlendirmek olduğunu ifade etti.
 
ETİKETLİ OLMASI GEREKİYOR
 
Yeşil etiketli asansörün güvenle kullanılabileceğini söyleyen Duransoy, “Sarı etiketli asansör, raporunda kullanılmasına mani olmayan bir kısım eksiklerin olduğunu gösterir. Kırmızı etiketli asansörlerin en kısa zamanda bina yöneticileri tarafından tadilattan geçirilmesi ve bu sırada da kesinlikle kullanılmaması gerekir” dedi.
 
Duransoy, bina yöneticisinin bu uyarıyı dikkate almadığı durumlarda belediyeye ya da Bilim Sanayi Teknoloji İl Müdürlüklerine şikayet edilmesi gerektiğini söyledi. MMO Konya Yönetim Kurulu Başkanı Duransoy, Eğer asansörde hiç etiket yoksa, A tipi muayene kuruluşu size hiç gelmemiş demektir.
 
ASANSÖRLERİN YÜZDE 72'Sİ RİSKLİ
 
2013 verilerine göre Türkiye'de kontrol edilen asansörlerin yüzde 72'sinin kırmızı etiketli, yani kullanılmaması gereken asansörler olduğunu söyleyen Duransoy, “Bunlar tamamen can ve mal güvenliğine zarar verici tehlikeli asansörler" dedi.
 
Duransoy, asansörlerin kurulumu ve montajını yapan firmalar konusunda da büyük sıkıntılar olduğuna işaret ederek, Türkiye genelinde yaklaşık 1500 merdiven altı diye tabir edilen firma olduğunu ileri sürdü.
 
Duransoy, "Eğer asansörde hiç etiket yoksa, A tipi muayene kuruluşu size hiç gelmemiş demektir. Belediyeye veya Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne müracaat edip asansörünüzün kontrol edilmesini istediğinizi bir dilekçe ile beyan edebilirsiniz" diye konuştu.
 
Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.