Türkiye'de her 7 kişiden 1'i böbrek hastası

Türkiye'de her 7 kişiden 1'i böbrek hastası

Her 7 erişkinden 1’inin kronik böbrek hastası olduğu Türkiye’de hastalığının farkında olanların oranı yüzde 2’yi geçmiyor.

Dünya Böbrek Günü dolayısıyla Yenimahalle Belediyesi, Ufuk Üniversitesi ve Anadolu Böbrek Vakfı işbirliğinde “Halkımızla El Ele” isimli bir toplantı düzenlendi. İki oturum halinde gerçekleşen toplantıda, konusunda uzman isimler böbrek sağlığı konusunda vatandaşları bilgilendirdi. Programda sunulan sayısal veriler, böbrek sağlığında Türkiye’nin karnesinin zayıf olduğunu gözler önüne serdi.

50’inci Yıl Dört Mevsim Salonu’nda gerçekleşen toplantı, Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayla San’ın açılış konuşmasıyla başladı. Böbrek hastalıkları ile mücadele konusunda 10 yıldır büyük çaba harcadıklarını kaydeden San, “Böbrek hastalığı sinsi bir hastalıktır. Herhangi bir belirti göstermeden kişi böbrek fonksiyonlarının yüzde 90’ınını kaybedebilir” dedi.

Ardından Prof. Dr. San ve Prof. Dr. Mustafa Arıcı’nın başkanlığında toplantının birinci oturumuna geçildi. Prof. Dr. Kenan Ateş, kronik böbrek hastalığının etiyolojik sebepleri üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Böbrek hastalıklarının 5 evreli bir süreç olduğunun altını çizen Ateş, “Kronik böbrek hastalığı sık görülen, yüksek oranda maliyete sahip, ölüme neden olan bir hastalıktır” dedi.

“2 MİLYON KİŞİ DİYALİZE BAĞLI YAŞIYOR”

Böbrek hastalıklarının çağın hastalığı haline geldiğine değinen Ateş, “Dünyada 2 milyonu aşkın kişi diyalize bağlı yaşıyor. Böbrek hastalığının sıklığı her yıl yüzde 5-6 oranında artmakta. 10 yıl içerisinde bu sayının iki katına çıkması ve tedavi maliyetinin 2,5 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Yılda yaklaşık 4 bin kişi böbrek yetmezliğinden hayatını kaybediyor” diye konuştu.

“HASTALIĞININ FARKINDA OLANLARIN ORANI YÜZDE 2”

Türkiye’de de böbrek hastası sayısının her yıl arttığına dikkat çeken Ateş, 2000 yılında hemodiyaliz hasta sayısı 14 bin dolayında iken 2013’te bu sayının yaklaşık 53 bin kişiye ulaştığını söyledi. Ateş, bunun sadece buz dağının görünen yüzü olduğunu kaydetti. Her 7 erişkinden 1’inin kronik böbrek hastası olduğuna dikkat çeken Ateş, Türkiye’de kronik böbrek hastalığının farkında olanların oranının sadece yüzde 2 olduğunu ifade etti.

“DİYABET, BÖBREK HASTALIKLARINDA RİSKİ ARTTIRIYOR”

Prof. Dr. Ahmet Çorakçı ise, diyabet hastalığının böbrek üzerindeki etkilerini katılımcılarla paylaştı. Dünyada tahmini diyabetli insan sayısının 382 milyon olduğunu ifade eden Çorakçı, obezite, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzının diyabeti tetiklediğini söyledi. Diyabetli hastalarda böbrek hastalıklarına yakalanma oranının yüksek olduğunu belirten Çorakçı, diyabetin en sık görülen belirtilerine de değindi.

“TUZU HAYATINIZDAN ÇIKARIN”

Hipertansiyon ve böbrek üzerine bir sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Yunus Erdem de, tansiyonu ayarlayan en önemli organlardan birinin böbrek olduğunu söyledi. Katılımcılara tuzu azaltma tavsiyesinde bulunan Erdem, “Hipertansiyonda en önemli tedavi, yaşam tarzı değişiklikleridir. Tuzu hayatımızdan çıkaralım. Düşük tuzlu diyete küçük yaşta başlamak önemli. Çocuklarımızı tuzsuz yemeğe alıştıralım. Tansiyonumuz düşük dahi olsa tuzdan uzak duralım” dedi.
“HER 5 KİŞİDEN 1’İ OBEZ”

Prof. Dr. Şükrü Sindel ve Doç. Dr. İhsan Ergün yönetimindeki ikinci oturumda ise ilk olarak Prof. Dr. Turgay Arınsoy, obezite ve böbrek üzerinde durdu. Yanlış beslenme, hareketsiz yaşam tarzı gibi etkenlerin obeziteye neden olan faktörlerin başında geldiğini söyleyen Arınsoy, obezitenin kronik böbrek hastalığı, diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklara neden olabileceğini belirtti. Kadınlarda obezitenin erkeklerden daha sık görüldüğünü kaydeden Arınsoy, her 5 kişiden 1’inin obez olduğunu ifade ederek, hastalıktan korunmanın yollarını sıraladı.

“EGZERSİZ EN İYİ İLAÇTIR”

Prof. Dr. Ali Murat Zergeroğlu, egzersizin çeşitli hastalıkların engellenmesinde ve tedavisinde büyük role sahip olduğunu kaydetti. “Egzersiz en iyi ilaçtır” diyen Zergeroğlu, “Türkiye’de bugün düzenli egzersiz yapanların oranı yalnızca yüzde 3,5. Dünya Sağlık Örgütü günde 10 bin adım öneriyor” dedi.
Toplantının sonunda konusunda uzman isimler, vatandaşların sorularını cevaplandırdı. Ardından halka yönelik kan şekeri ve kan basıncı ile vücut kitle indeksi ölçümleri yapılarak vatandaş bilgilendirildi.

haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.