Türkiye'de her 200 kişiden biri romatizma hastası

Türkiye'de her 200 kişiden biri romatizma hastası

RA halk arasında iltihaplı eklem romatizması olarak biliniyor. Toplumun yaklaşık olarak yüzde 1'inde görülüyor.

Romatizma hastalıklarının dünyada görülen en yaygın hastalıklar arasında olduğunu belirten RADER Başkanı Prof.Dr. Ömer Kuru, 'Romatizma dediğimiz zaman 170'den fazla tanımlı hastalığı bulunmaktadır. Bunun içinde iltihaplı eklem romatizmaları var, bir de iltihapsız olanları var. İltihaplı olanların arasında en yaygın olarak görülenlerinden bir tanesi romatoid artritedir (RA). RA halk arasında iltihaplı eklem romatizması olarak biliniyor. Toplumun yaklaşık olarak yüzde 1'inde görülüyor. Türkiye nüfusunu 75 milyon olarak düşünürsek 350 bin ile 600 bin arasında RA hastası var. Bunlarda en yaygın belirti sabah tutukluğudur. Yani hasta sabah kalkınca ellerini hareket ettirmekte zorluk çekiyor. El eklemlerinde şişlik meydana geliyor' dedi.
 
RA en sık 30-50 yaş arasında görülüyor
 
RA'nın ilerleyici bir hastalık olduğunu ifade eden Kuru, 'Bu hastalık yavaş yavaş ilerliyor. RA'da genetik faktörler çok önemlidir. Bir ailede RA hastası bir birey varsa o kişide RA olma şansı 2 ile 15 misli daha fazladır. RA hastalığı en sık 30 - 50 yaş arasında görülüyor. Ama daha erken veya daha geç yaşlarda da başlayabiliyor. RA'nın en önemli şeyi, fonksiyonel kayıplara yani sakatlığa neden oluyor. 10 yılda hastaların yüzde 75'inde sakatlık meydana getirebiliyor. Ayrıca beklenen yaşam süresi 3 - 18 yıl daha azdır. Yani normalde ben 70 yaşına kadar yaşayacaksam, RA hastası isem 18 yıl daha az yaşayacağım. Ölüm riski normal popilasyona göre 2.5 - 3 misli daha fazladır. Ölümlerin yüzde 50'sinden fazlası kalp damar hastalıklarından meydana geliyor. RA hastası birinin kalp krizi geçirme olasılığı normal popilasyona göre daha yüksektir' diye konuştu.
 
Türkiye'de her 200 kişiden birinde Ra görülüyor
 
RA hastalığının halk arasında iltihaplı eklem romatizması olarak bilindiğinin altını çizen Kuru, 'Bu hastalık bitkisel tedavilerle, akupunkturla ya da kaplıca tedavilerle bu hastalık iyi olmaz. Özellikle kaplıca tedavisi RA için zararlıdır. Çünkü sıcağa sokuyorsunuz. İltihabın derecesini arttırıyorsunuz. Sıcakta hastalık daha hızlı seyrediyor. Sigara içenlerde RA hem daha sık görülüyor, hem de RA daha ağır seyrediyor. Bu hastalığın yüzde 100 tedavisi yok. Ama yeni kullanılan biyolojik ajanlar hastaların yarısından fazlasına klinik şifaya neden olabiliyor. Türkiye'de her 200 kişiden birinde RA görülüyor. Kimse bu hastalığını bilmiyor. Türkiye'de 350 bin - 400 bin hasta olması lazım, bizim baktığımız 20 bin - 50 bindir. Çünkü bu hastalık küçük eklemlerden başladığı için örneğin ellerde başladığı için hastalar ilk önce komşulardan yardım alıyor. Sonra ikinci basamakta doktora gidip film çektiriyor ama filmde hiçbir şey gözükmez. Dolayısıyla hastada 6 ay daha kaybediyor. Hastalık ilerlemeye başlıyor. RA bir hastanın bize geldiğinde 1 yılı buluyor. Halbuki 12 ayda hastalık bayağı ilerlemiş oluyor. Romatizmadan korkma, geç kalmaktan kork' şeklinde konuştu.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.