Türkiye'de evde bakımda eksiklikler var

Türkiye'de evde bakımda eksiklikler var

Medikal Turizm Derneği Başkanı İbiş, Türkiye'de evde bakım hizmetlerinin profesyonel sunumunun yetersiz olduğunu belirterek, "Ruhsatlı ve aktif hizmet sunan kurum sayısı 20 civarında ve 4-5 büyükşehirle sınırlı" dedi.

Medikal Turizm Derneği Başkanı Sinan İbiş, Türkiye'de evde bakım hizmetlerinin profesyonel sunumunun yetersiz olduğunu belirterek, "Halen ülkemizde Sağlık Bakanlığından özel evde bakım merkezi veya evde bakım birimi ruhsatı alan ve aktif olarak hizmet sunan kurum sayısı 20 civarında ve 4-5 büyükşehirle sınırlıdır" dedi. 
 
İbiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de profesyonel hizmet sunumunun 2000'li yılların başında özel sektörle başladığını, daha sonraki yıllarda yerel yönetimlerin evde bakımla ilgili hizmetlerinin geldiğini söyledi.
 
Bu konudaki ilk yasal düzenlemenin, Evde Bakım Hizmetlerinin Sunumu Hakkında Yönetmelik olduğunu belirten İbiş, bu yönetmelikle evde bakım hizmeti veren sağlık kuruluşlarının açılması, çalışması ve denetlenmesi ile bunları işleten kurum ve kuruluşların, özel hukuk tüzel kişilerinin ve gerçek kişilerin uyması gereken usul ile esasların düzenlendiğini vurguladı.
 
Yasal düzenlemeler yapıldı
 
İbiş, söz konusu yönetmeliğin, bağımsız iş yerleri şeklinde veya tıp merkezi, dal merkezi, poliklinik ve özel hastane bünyesinde evde bakım hizmeti sunmak amacıyla açılan sağlık kuruluşlarıyla bu sağlık kuruluşlarının sahipleri, işletenleri ve evde bakım hizmeti faaliyetlerini kapsadığını bildirdi.
 
Sinan İbiş, bu alana yönelik diğer yasal düzenlemelerin Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından gerçekleştirildiğini hatırlattı.
 
Ayrıca yine bakıma muhtaç engelli yakınının evde bakımını üstlenen, ekonomik ve sosyal yoksunluk içinde bulunan aile bireylerine, evde bakım aylığı ödemesinin de başlatıldığını anımsatan İbiş, "Takip eden tarihlerde yapılan bir ilave ile bakıma muhtaç yaşlıların da bu imkanlardan faydalanması sağlanmıştır. 2010 yılı sonu itibarıyla Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumundan evde bakım aylığı alan kişi sayısı 300 bini bulmuştur" diye konuştu.
 
Kamu hastaneleri tarafından sunulan evde sağlık hizmetlerinin ilk örneklerinin ise 2004 yılından itibaren başladığına değinen İbiş,  Sağlık Bakanlığınca sunulan EvdeSağlık Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönerge'nin, bu hizmetlerin ülke çapında yaygınlaştırılması için önemli bir adım olduğunu anlattı.
 
Sağlık Bakanlığı çalışmaları hızlandırdı
 
Sinan İbiş, Sağlık Bakanlığının 2010 yılının son aylarından itibaren  evde sağlık hizmetlerinin ülke çapında yaygınlaştırılması için kamu hastaneleri, aile hekimleri ve aile sağlığı merkezlerini hizmet sunumuna dahil etmek üzere çalışmalarını hızlandırdığını bildirdi.
 
İbiş, şunları kaydetti:
 
"Kamu hastanelerinde oluşturulan evde bakım birimlerinin yanı sıra mevzuat gereği İl Sağlık müdürlükleri bünyesinde koordinasyon merkezleri oluşturulmaktadır. Ülkemizde sağlık ve sosyal hizmetlere ayrıca sosyal güvence sistemine tam anlamıyla entegre olmuş bir evde bakım modeli var olmadığı için hizmet sunumunda da bir entegrasyondan ziyade birbirinden bağımsız uygulamalar söz konusudur. Özel sektörün girişimi ile başlayan profesyonel hizmet sunumunda, özel evde bakım merkezleri bugün halen önemli bir rol üstlenmektedir." 
 
"Hizmetler gereken şekilde yaygınlaşamadı"
 
İbiş, evde bakım hizmetlerinin gerektirdiği bütüncül, sistemli ve kalite standartlarında yaklaşımın en iyi örneklerinin özel evde bakım merkezlerinde görüldüğünü açıklayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Diğer yandan sosyal güvence sistemlerinde yer almaması ve özel sağlık sigortalarının sınırlı kapsamı nedeniyle maalesef bu hizmetler gereken şekilde yaygınlaşamamıştır. Halen ülkemizde Sağlık Bakanlığından özel evde bakım merkezi veya evde bakım birimi ruhsatı alan ve aktif olarak hizmet sunan kurum sayısı 20 civarında ve 4-5 büyükşehirle sınırlıdır. Yaşlı bakımında multidisipliner, interdisipliner ve transdisipliner uygulamalar henüz mümkün görülmemektedir."
 
3. Yaş Baharı ve Dinamikleri Kongresi
 
Medikal Turizm Derneği Başkanı İbiş, Anadolu Ajansı sponsorluğunda ve Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara ve Hacettepe üniversitelerinin destekleriyle 15-16 Aralık'ta, Ankara'da "Uluslararası 3. Yaş Baharı ve Dinamikleri Kongresi"nin başlayacağına işaret etti.
 
Kongrenin yaşlı bakım ihtiyaçlarının ve alanlarının inşa edilmesi konusunda büyük bir hareketi başlatacağını dile getiren İbiş, yaşlı bakımına ilişkin uluslararası isimlerin de kongrede yer alacağını bildirdi. 
 
İbiş, yaşlı bakımı alanın hizmet, ürün, inşaat, eğitim, Ar-Ge, teknoloji ve ekonomi yaratmak isteyen herkesin kongreye ücretsiz olarak katılabileceğini ve kayıtların www.yaslibakimiturizmi.org sitesinden yapılabileceğini de sözlerine ekledi.;
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.