Türkiye'de en fazla eksik olan vitamin

Türkiye'de en fazla eksik olan vitamin

Bunun Türk popülasyonunda bir enzim defekti ya da bağırsaklarda emilim eksikliği ile ilgili olabileceği söyleniyor

Kemer ilçesindeki bir otelde düzenlenen 26. Ulusal Dermatoloji Kongresi'nde gazetecilere açıklama yapan Türk Dermatoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Emek Kocatürk Göncü, D vitamininin vücudun bütün sistemleri üzerinde önemli etkileri olduğunu söyledi. D vitamininin yağda çözündüğünü belirten Göncü, bu vitaminin bağışıklık sisteminin gelişmesi, kanser oluşumunun engellenmesi, kemik gelişimi ve vücuttaki kalsiyumun tutumu üzerinde olumlu etkileri olduğunu kaydetti. 

Göncü, Türkiye'de D vitamini konusunda genel bir eksiklik görüldüğünü ifade ederek, "Bunun Türk popülasyonunda bir enzim defekti ya da bağırsaklarda emilim eksikliği ile ilgili olabileceği söyleniyor. Vücuttaki düzeyin 50 mikrogramın üzerinde olması gerekiyor ama genellikle 15-20 düzeylerinde. Yani fonksiyon görmesi için yetersiz." dedi.

"Senede bir kez kışın ölçüm yapılabilir"

Türkiye'nin çok güneş alan bölgelerinde bile D vitamini eksikliğine rastlandığına dikkati çeken Göncü, bazı bölgelerde yapılan çalışmalarda yüzde 80'lere varan D vitamini eksikliği tespit edildiğinin altını çizdi. Bunun için destek programları gerekebileceğine değinen Göncü, "Risk taşıyanların D vitamini eksikliğini ölçtürmesi gerekiyor. Senede bir kez, kış aylarında ölçüm yapılabilir." diye konuştu.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.