Türkiye’de çalışma şartları Avrupa’dan daha ağır

Türkiye’de çalışma şartları Avrupa’dan daha ağır

TÜİK’in 2013 yılında yaptığı İş Kazaları ve İşe Bağlı Sağlık Problemleri Araştırması’na göre, Türkiye genelinde son 12 ayda istihdam edilenlerin yüzde 2,3’ü bir iş kazası geçiriyor.

Avrupa İş Koşulları Araştırması’na Türkiye’den katılan işçiler, çalışma şartlarının AB ülkelerine göre daha ağır olduğunu söyledi. ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ konulu konferans düzenleyen Garanti Bankası’nın KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, sağlıklı bir ortam sağlamanın, KOBİ’lerin önceliği olması gerektiğini söyledi.

Garanti Bankası KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, 2010’da gerçekleştirilen Avrupa İş Koşulları araştırmasına Türkiye’den katılanların, Avrupa Birliği ülkelerinin çalışanlarına göre iş şartlarının daha ağır ve yıpratıcı olduğunu söylediğini kaydetti. Karadere, “Yaptıkları işlerin Avrupalı meslektaşlarına göre çok daha fazla risk taşıdığına inanıyorlar.” dedi.

    Garanti Bankası’nın Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) işbirliğiyle KOBİ’leri bilinçlendirmek amacıyla bu yıl ikincisi düzenlenen ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ konulu KOBİLGİ Toplantısı’nda konuşan Karadere, TÜİK’in 2013 yılında yaptığı İş Kazaları ve İşe Bağlı Sağlık Problemleri Araştırması’na göre, Türkiye genelinde son 12 ay içinde istihdam edilenlerin yüzde 2,3’ünün, bir iş kazası geçirdiğini dile getirdi. Araştırmaya göre bu kişilerin yüzde 63,7’sinin iş kazası sebebiyle belirli sürelerde işinden uzak kaldığını vurgulayan Karadere, “Oysa, iş kazalarından uzak, tehlikesiz ve sağlıklı bir ortam sağlamak, KOBİ’lerin önceliği olmalı. Sürdürülebilir yönetim düşleyen, küresel rekabetle başa çıkmayı hedefleyen tüm KOBİ’lerin bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı. Karadere, “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yapılan değişikliklerle, işyerlerindeki mevcut şartların iyileştirilmesi, işveren ve çalışanların sorumluluk ve haklarının yeniden tanımlanmasını amaçladıklarını kaydetti. Karadere, iş hayatındaki en önemli değerin ‘insan’ olmasından hareketle, PERYÖN ve Garanti Bankası  olarak, ‘KOBİ’ler İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Kılavuzu’nu oluşturduklarını ifade etti. Karadere, “İşletmelerin iş sağlığı ve güvenliği konusundaki tüm ihtiyaçlarını karşılayacak bir bilgi seti oluşturuldu. Dijital ortamda büyük bir özenle hazırladığımız ve ‘garanti.com.tr’ üzerinden de ulaşılabilen kılavuzun, Türkiye’de iş kazalarını önleme kültürünün oluşmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

    Toplantıda konuşan PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Yiğit Oğuz Duman ise KOBİ’lerin ülke ekonomisi adına taşıdığı öneme işaret ederek, “Türkiye’de istihdamın yaklaşık yüzde 80’ini KOBİ’ler sağlıyor.” dedi. İki yıl önce İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun yürürlüğe girdiğini vurgulayan Duman, şöyle konuştu: “Bu kanuna göre işverenler mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dahil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapmak zorunda.”

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.