Türkiye’de bir yılda 7 milyon siber saldırı gerçekleşti

Türkiye’de bir yılda 7 milyon siber saldırı gerçekleşti

Bilgisayar Sistem Analisti ve Uzmanı Avukat Ali Yılmaz Katlav, gerçek dünya da olduğu gibi sanal alemde de korunmaya ciddi biçimde ihtiyaç duyuduğunu söyledi. Katlav, geçen yıl Türkiye’de 7 milyon siber saldırı yaşandığını kaydetti.

Bilişim teknolojilerinin akıl almaz bir hızla gelişmesi ve hayatımızda sağladığı kolaylıklar sayesinde, artık banka ve kredi kartı ile ilgili işlemleri çok hassas bir şekilde yapılabildiğini aktaran Ali Yılmaz Katlav, “Çevremizle çok rahat ve her an iletişime geçebiliyoruz. Hatta bilgisayar işlemcisi entegre edilmiş ev aletleriyle hayatımız artık, bilim kurgu filmlerini aratmayacak hale geldi. Bir de devlet bazında; enerji, ulaşım, yargı, sosyal güvence, eğitim gibi işlemlerin bilgisayar ortamında yapılması ve hatta ulusal savunma gibi sistemlerinde bilgisayar ağ ortamları üzerinde bulunması tek bir anlama geliyor. Artık dijital bir biçimde hayat bulan bu yeni formumuzla siber dünyada da varız ve en az gerçek dünyada olduğu kadar bu dünyada korunmaya ihtiyacımız var. “ dedi. Katlav, geçtiğimiz günlerde 2013 yılı raporlarını açıklayan dünyanın önde gelen bilişim güvenliği firmalarının özellikle ülkemiz hakkındaki verilerinin endişe verici boyutta olduğunu vurguladı. Türkiye’deki siber suç mağdurlarının kişi başı mali kaybı, bir önceki yıla göre 6 kat arttığını dile getiren Ali Yılmaz Katlav, geçen yıl yaklaşık 7 milyon siber saldırının gerçekleştiğini ifade etti.

Dijital olarak var olan delilerin ortaya konulabilmesi ve bu suçların faillerine, bıraktıkları dijital izlerden ulaşılmasında çeşitli zorluklar yaşandığına dikkat çeken Katlav, “Bu süreç adli bilişimin rol aldığı zahmetli bir süreçtir. Geçtiğimiz senelerde yaşanan bu alandaki problemlerin başında; konusunda uzman insan gücü açığı, teknolojik ve bürokratik engeller veya iş yükü fazlalığı gibi konular gelir. Bütün bu problemlere halen kesin bir çözüm bulunamamışken, kat kat artmış bilişim suçlarına karşı artık kendi önlemlerimizi almak hayati derecede önem kazanmıştır.” diye konuştu.

GELECEĞİMİZ TEHLİKEDE

Sadece 2013 yılının 9 ayında bilişim suçları ile ilgili 12 bin 263 operasyon gerçekleştirildiğini hatırlatan Avukat Katlav şunları söyledi: “2014 yılı içinde çok önemli uyarılar var, siber saldırıların daha da artması ve bu saldırıların özellikle mobil işletim sistemli cihazlara yönelik olması, konunun önemini başka bir boyuta taşıyor. Monolitik çekirdek tabanlı küçük boyuttaki, gerek mobil , gerekse gömülü elektronik sistemler, gelecekte daha büyük yazılımsal güvenlik problemlerine neden olacak gibi görünüyor. Çünkü en çok bu cihazlar yaygın bir şekilde kullanılıyorlar. Dolayısıyla, yazılımını bilen ve uğraşan daha çok kişi var, ayrıca sürekli çevrim içi durumdalar ve kullanım halindeler. Bizimle adeta içli dışlı olmuş bu cihazlarda, her türlü kişisel verilerimiz saklı ve en çok güvenlik açıkları da yine bu cihazlarda. Veri hırsızlığı yapmak üzere kodlanmış kimlik avı programlarının yarattığı güvenlik problemlerine ilaveten, bir de fiziksel olarak bu cihazları kaybetmemiz ya da çaldırmamız durumunda, yine kişisel verilerimiz başkalarının eline geçme riskiyle karşı karşıya kalacaktır.”

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.