Türkiye'de bebeklere verilen en popüler isimler

Türkiye'de bebeklere verilen en popüler isimler

Türkiye'de 1923-2015 yılları arasında çocuklara verilen en popüler isimler Nüfus İstatistikleri Daire Başkanlığı verilerinden derlendi

Türkiye'de 1923-2015 yılları arasında, kız çocuklarında "Zeynep" erkek çocuklarında ise "Mustafa" en fazla kullanılan isimlerden oldu.

AA muhabirinin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Nüfus İstatistikleri Daire Başkanlığı verilerinden derlediği bilgiye göre, ülke genelinde 1923-1930 yılları arasında kız çocuklarına aileleri tarafından en fazla "Fatma", erkek çocuklarına ise "Mehmet" isimleri verildi.

Bu dönemde kız çocuklarına verilen isimlerde "Fatma"yı "Ayşe", "Emine", "Hatice" ve "Zeynep", erkek çocuklarına verilen isimlerde "Mehmet'i ise "Mustafa", "Ahmet", "Ali" ve "Hüseyin" takip etti. Söz konusu sıralama, 1970 yılına kadar aynı şekilde devam etti.

Cumhuriyetin ilan edildiği 1923 yılından itibaren "Yeni doğan bebeklere en fazla verilen isim" sıralamasında ilk değişiklik 1971-1980 yılları arasında erkek isimlerinde oldu.

Söz konusu 10 yılda kız çocuklarına en fazla verilen 5 isim yine geçmiş dönemlerdeki gibi olurken, erkeklerde "Murat" ismine fazlasıyla talep geldi. 1971 ile 1990 yılları arasında kız çocuk isimlerinde sıralama "Fatma", "Ayşe", "Emine", "Hatice" ve "Zeynep", erkek çocuklarında ise "Mehmet", "Mustafa", "Murat", "Ahmet" ve "Ali" şeklinde oluştu.

1991'den sonra gözde isimler: Merve, Büşra ve Kübra
Çocuklara verilen isimlerde en büyük değişiklik 1991'den sonra yaşandı. 1991-2000 arasında kız çocuklarında en fazla kullanılan isim "Fatma" yerine "Merve" oldu. Bu yıllar arasında yine kız çocuklarında "Büşra" ve "Kübra", erkek çocuklarında da "Emre" ismi aileler tarafından fazlasıyla tercih edildi.

2001-2010 arasında ailelerinin çocuklarına en fazla verdikleri ilk 5 kız isminin arasına "İrem", erkek isimlerinin arasına da "Yusuf" ve "Furkan" dahil olurken, bu dönemde ilk 5 listesi kızlarda "Zeynep", "Elif", "İrem", "Merve" ve "Fatma", erkeklerde ise "Yusuf", "Mehmet", "Mustafa", "Ahmet" ve "Furkan"dan oluştu.

2011-2015 dönemi
Türkiye'de 2011-2015 arasında doğan çocuklarda aileler ağırlıklı olarak yine eski isimleri kullandı.

Son 5 yıllık dönemde ailelerin büyük bölümü, kız çocuklarına "Zeynep", "Elif", "Ecrin", "Yağmur" ve "Nisanur" erkek çocuklarına ise "Yusuf", "Berat", "Mustafa", "Emir" ve "Ahmet" isimlerini verdiler.

"Zeynep" ve "Mustafa" değişmedi
Cumhuriyetin kurulduğu 1923'ten 2015 sonuna kadarki dönemde erkek çocuklarında "Mustafa", kız çocuklarında ise "Zeynep" isimleri, favoriliğini hep sürdürdü ve 92 yıl boyunca hep ilk 5'te yer aldı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.