Türkiye'de 65 Yaşüstü Nüfus 2050'de Yüzde 17,6

Türkiye'de 65 Yaşüstü Nüfus 2050'de Yüzde 17,6

Türkiye Psikiyatri Derneği Geriyatrik Psikiyatri Çalışma Birimi, Türkiye’deki 65 yaş üstü nüfusun tüm nüfusa oranının 2050 yılında yüzde 17,6 olmasının tahmin edildiğine dikkat çekti.

Geriyatrik Psikiyatri Çalışma Birimi adına açıklama yapan Doç. Dr. Eylem Şahin ile Cankurtaran ile Prof. Dr. Işıl Baran Kulaksızoğlu, yazılı değerlendirmede, Türkiye’de ve tüm dünyada yaşlı sayısının giderek arttığına dikkat çekti. Açıklamada, "Dünyada 60 yaş üstü kişi sayısının 800 milyon olduğu tahmin ediliyor ve bu rakam tüm dünya nüfusunun yüzde 11'ini oluşturmaktadır. 2050 yılı itibarıyla ise bu oranın yüzde 22' ye çıkması beklenmektedir. İlerleyen yıllarda nüfusunda en fazla oranda yaşlı artışını yaşayacak ülkeler Türkiye gibi orta gelişmişlik düzeyine sahip ülkeler olacaktır. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2005 yılında 65 yaş üstü nüfusun tüm nüfusa oranı yüzde 5,7 iken 2012 yılında yüzde 7'ye yükselmiştir. 2050 yılında ise bu oranın yüzde 17,6 olacağı tahmin edilmektedir." rakamları paylaşıldı.
 
YAŞLILIĞA KARŞI BU ÖNYARGILAR
 
Yaşlıların sayısının artmasıyla birlikte yaşlı sağlığı ve de yaşlı ruh sağlığı giderek artan bir önem kazandığını da belirten Geriyatrik Psikiyatri Çalışma Birimi, şu tespitlerini aktardı: Genel olarak kültürümüzde yaşlılar, saygı duyulan ve sözü dinlenilen kişiler olarak düşünülse de toplumda yaşlılara karşı pek çok gizli önyargı bulunmaktadır. Yaşlıların fiziksel olarak zayıf oldukları, çalışamayacakları, zihinsel açıdan zayıf oldukları şeklinde önyargılar olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Medya ve yazılı basında da yaşlıların daha çok bunamış, eski kafalı ya da huysuz kişiler olarak karikatürize edilmesi de bu önyargıları desteklemektedir. Oysa yaşlılığa karşı bu önyargılar aslında ırkçılık, cinsiyetçilik gibi yasalarla önlem alınması gereken durumlar olarak kabul edilmelidir, çünkü yaşlılar ile diğer yaş gruplarının arasında sosyal bir duvar oluşmasına yol açmakta; yaşlıların toplumda yeterli yer almasına engel olmakta ve yaşlının ruh sağlığını da dolaylı olarak etkilemektedir. Yaşlı ruh sağlığını etkileyen ve toplumda çok konuşulmayan, göz ardı edilen bir sorun da yaşlı istismarıdır."
 
Birim uzmanları, yaşlı istismarının Dünya Sağlık Örgütü tarafından 'yaşlı bir kişiyle güven ilişkisi içinde olması gereken bir kişi tarafından yapılan fiziksel, psikolojik, cinsel, ekonomik ve hak istismarı gibi zarar verici ya da uygun olmayan davranışlar' olarak tanımlandığını belirterek yaşlının fiziksel bakımının, sağlık kontrolleri ve hastalık tedavilerinin yeterli yapılmamasının da yaşlı istismarı olduğunu, gelişmiş ülkelerde yaşlılarda istismarın yüzde 4-6 oranında bildirildiğine dikkat çekti.
 
YAŞLIYI GENELLİKLE İSTİSMAR EDEN KİŞİLER YAKIN AKRABALARI
 
Yaşlıyı genellikle istismar eden kişilerin yakın akrabaları olduğuna işaret eden Geriyatrik Psikiyatri Çalışma Birimi, yaşlı istismarı ve ihmalinin ruhsal açıdan yaşlıyı mutlaka etkileyeceğini ve yaşlıda kaygı ve depresyon belirtilerinin çıkmasına yol açacağını belirterek aktif yaşlanmanın sağlanmasında ilk basamağın yaşlılığa karşı toplumun önyargılarını azaltmaktan geçtiğini kaydetti.
 
    YAŞLININ RUH SAĞLIĞININ KORUNMASI ÜLKE POLİTİKASI YAPILMALI
 
    Yaşlının ruh sağlığının korunmasının öncelikle aktif ve sağlıklı bir yaşlanmanın desteklenmesinin, genel ülke politikası haline getirilmesiyle olacağı vurgulanarak şunlar ifade edildi:
 
"Yaşlının ruhsal ve fiziksel sağlığını korumak için başta yaşlı yoksulluğunu azaltmaya yönelik sosyal politikalar olmak üzere, yaşlıların sosyal ortamlarını artırmaya, aktif yaşlıların yapabileceği iş imkânlarını artırmaya yönelik düzenlemeler gerekmektedir. Yaşlılarda genel sağlığın bozulması, bağımlığın artması, eş kaybı, emeklilikle birlikte ortaya çıkan yalnızlık, maddi durumun kötüleşmesi, hareket kaybı gibi sebeplerle, ruhsal hastalıklara yatkınlık, diğer yaş gruplarına göre daha fazladır. Özellikle depresyon ve demans (bunama) yaşlı ruh sağlığının en çok üzerinde durulması gereken konularıdır. Yaşam süresinin uzamasıyla demans olgularının sayısı artacaktır. Demans için önemli bir risk etmeni olan depresyonun yaşlılarda erkenden tanınması ve iyi tedavi edilmesi; bu hastaların demans açısından takibe alınması önleyici psikiyatrik yaklaşımlar olarak değerlendirilmektedir."
 
    "HEKİMLERİN YAŞLI RUH SAĞLIĞINA YÖNELİK EĞİTİMLER ALMASI"
 
    Geriyatrik Psikiyatri Çalışma Birimi, ancak yaşlıların hem yaşlanmanın doğal bir süreci gibi düşünüp unutkanlık ya da moralsizlik gibi şikayetlerini hekime anlatmadığı hem de hekimlerin yaşlılarda ruhsal hastalıkları tanımakta zorlandığı tespitini paylaşarak "Hekimler açısından bakıldığında yaşlı muayenesi bilgi, eğitim eksikliği ve yaşlı muayenesinin uzun sürmesi nedeniyle zahmetli bir süreç olarak görülebilir. Gerek tıp fakültesi gerek psikiyatri uzmanlık eğitiminde yaşlı nüfusun artışına uyum sağlayabilecek değişiklikler yapılması gereği aşikârdır. Birinci basamak hekimlerinin yaşlı ruh sağlığına yönelik eğitimler alması, depresyon, demans gibi yaşlılıkta sık görülen hastalıklara karşı farkındalık düzeylerini artıracak; böylece de yaşlılarda görülen psikiyatrik hastalıkların hem önlenmesine hem de yeterli tedavi edilmesine katkı sağlayacaktır." açıklamasında bulundu.
 
    Sadece yaşlılar, yakınları ve bu alanda çalışan hekimler değil, bugün 65 yaşın altında olanların yarın yaşlandığında yoksullukla boğuşmayan, geleceğinden endişe etmeyen, ruhsal ve fiziksel olarak yaşını sağlıklı ve aktif yaşayan, bir hekime başvurduğunda yeterli sürede ve iyi muayene edileceğini bilen, yasalar tarafından korunan, ruh sağlığı iyi yaşlılar olmak için, tüm ülke olarak sosyal ve sağlık politikaların şu an yaşlılara sunduğu hizmetlerin takipçisi olmak gerektiğini de son söz olarak vurgulandı. 
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.