Türkiye'de 57 Bin Kişi Arıcılıkla Uğraşıyor

Türkiye'de 57 Bin Kişi Arıcılıkla Uğraşıyor

Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, "Arıcılık kayıt sistemimize göre Türkiye'de 57 bin profesyonel arıcımız var, bunların da 6,5 milyon kovanları var" dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de arıcılıkla uğraşan üretici sayısının her geçen yıl artış gösterdiğini söyledi. 
 
Arıcılıkla uğraşan çiftçileri kayıt altına aldıklarını belirten Yılmaz, resmi rakamlara göre arı üreticilerini destekleme ödemelerinin gerçekleştiğini ifade etti. 
 
Türkiye'de zor mesleklerin başında arıcılığın geldiğini anlatan Yılmaz, "Arıcılarımız yılın en az 6 ayını gurbette ailelerinden ayrı yaylalarda geçiriyor. Zor doğa şartlarında oldukça zahmet altında bal üretimini gerçekleştiriyorlar. Buna rağmen arıcılıkla uğraşan çiftçi sayımızda azalma değil aksine artış oluyor" diye konuştu. 
 
Bütün arıcıların kovanlarının da plaka sistemiyle kayıt altına alındığını vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:
 
 "Arıcılık kayıt sistemimize göre Türkiye'de 57 bin profesyonel arıcımız var, bunların da 6,5 milyon kovanları var. Arıcılarımızın her şeyi kayıt altındadır. Kayıt dışı kesinlikle söz konusu değildir. Şu anda Çin'den sonra dünyanın ikinci en çok bal üreten ülkesi konumundayız. Türkiye ciddi anlamda bal üretimi yapan bir ülke. O nedenle dünya arıcılığının önemli bir yüzdesinin anavatanı durumdayız. Her yıl yaklaşık 57 bin üreticimiz ortalama 90 bin ton bal üretimi gerçekleştiriyor. Çok şükür Türkiye'de arıcılarımızın çok ciddi sıkıntıları bulunmuyor. Sadece bu sezon yaşanan olumsuz hava şartları nedeniyle rekoltede düşüş bekliyoruz. Onun dışında Türk arıcısı hallerinden memnun."
 
En çok arıcı Karadeniz'de
 
Türkiye'de bölgelere dağılımına göre en çok arıcının Karadeniz Bölgesi'nde yer aldığını vurgulayan Yılmaz, "Bu bölgeyi Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri izlemektedir. İllere göre baktığımızda en çok arıcı Ordu ve Muğla illerimizde bulunmaktadır" ifadelerini kullandı. 
 
Arıcıları tedirgin eden tek konunun sahte bal üretimi olduğunu söyleyen Yılmaz, şunları kaydetti:
 
"Bizim tek sıkıntımız sahtecilerin gerçek bal dışında sahte balları satmaya çalışmaları. Bu durum sektöre yıllardır çok zarar veriyor. Biz, birlik olarak bu sahtecilerle yıllardır mücadele veriyoruz. Yetkililerden de dileğimiz bu sahteciliğin her fırsatta önüne geçmesi. 57 bin arıcının tek isteği gerçek arıcıların korunması. Bal yerine glikoz şurubunu satmak hem tüketiciye hakaret hem de üreticiye saygısızlıktır. Özellikle televizyon reklamlarında satılan balların ucuz olmasına da tüketicilerimiz aldanmasın. Gerçek balın belli bir fiyatı vardır. O kadar ucuz fiyatlardan satılması mümkün değildir."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.