Türkiye'de 21 bin 243 hasta böbrek nakli bekliyor

Türkiye'de 21 bin 243 hasta böbrek nakli bekliyor

Türkiye'de, kronik böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz tedavisi gören 56 bin 678 hastadan 21 bin 243'ü, böbrek nakli bekleme listelerinde canlı bir vericisi olmadığından böbrek nakli ümidiyle beklediği bildirildi.

Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Eyüp Kahveci, böbrek sağlığının bozulmasının kronik böbrek hastalığıyla sonuçlanan ciddi bir süreç olduğunu, hem hasta hem de hasta yakınlarının yaşam kalitelerini düşürdüğünü söyledi.

Kronik böbrek hastalığının tüm ülkelerde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan Kahveci, aynı durumun Türkiye için de geçerli olduğunu ifade etti.

Kahveci, yapılan çalışmaların kronik böbrek hastalığının erişkinlerde görülme oranının yaklaşık yüzde 15 olduğunu bildirerek, "Çalışmalar, ülkemizde 10 milyona yakın çeşitli evrelerde kronik böbrek hastasının bulunduğunu göstermektedir. Buna göre, toplumda her 6-7 erişkinden birinin böbrek hastası olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Kronik böbrek yetmezliğinin ileri evresinin, kronik böbrek yetmezliği olduğunu ve böbreklerin tamamen iflasıyla sonuçlanan bu durumun, hastaların ancak diyaliz veya böbrek nakli ile yaşama tutunabildiklerini anlatan Kahveci, şöyle devam etti:

"Bugün itibarıyla Türkiye'de 56 bin 678 hasta, kronik böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz tedavisi görmektedir. Bu hastalardan 21 bin 243'ü, böbrek nakli bekleme listelerinde canlı bir vericisi olmadığından böbrek nakli ümidiyle beklemekte ve maalesef her yıl yüzde 10'u uygun bir böbrek bulunamadığı için hayatını kaybetmektedir.

Kadavradan organ bağışının sınırlı olduğu ülkemizde geçen yıl ancak 585 hastaya kadavradan temin edilen organlarla böbrek nakli yapılabilmiştir."

Kahveci, herkesin "bir gün bizim de ihtiyacımız olabilir" düşüncesinden hareketle organ bağışında bulunması gerektiğine işaret ederek, organ bağışının sağlıklı bir gelecek adına çok önem taşıdığına dikkati çekti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.