Türkiye'de 2 milyon arıya ihtiyaç var

Türkiye'de 2 milyon arıya ihtiyaç var

"Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Yılmaz, "Dünyada çam balının yüzde 92'sini üretiyoruz. Çam balı bizim için çok önemli ve ülkemizin bir değeridir." dedi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, dünyada çam balı üretiminin yüzde 92'sini Türkiye'nin karşıladığını, çam balının Türkiye'nin bir değeri olduğunu söyledi.

Yılmaz, yaptığı açıklamada, Karaman Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Piri Reis Kültür Merkezi'nde düzenlenen Arı Sağlığı Konferansı'nda, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Türkiye'de bal ormanlarının kurulmaya başlandığını belirtti.

Türkiye'nin çam balı üretiminin oldukça yüksek olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Türkiye bal ormanlarını kurmaya başladı. Ormancılık literatürüne 'bal ormanları' girdi. Dünyada çam balının yüzde 92'sini üretiyoruz. Çam balı bizim için çok önemli ve ülkemizin bir değeridir" dedi.

- Arı tarımda da kullanılıyor

Yılmaz, bahçe sahiplerinin bahçelerinde arı kovanı bulundurması gerektiğini vurgulayarak, "Arı, tarım için çok önemli. Ayçiçeği tarlasında arı yoksa çekirdeklerinin yüzde 62'sinin içi boş oluyor. Türkiye'nin ayçiçeği tohumu açığı var. Ayçiçeği eken vatandaşın da elma bahçesi olan vatandaşın da arıya ihtiyacı var. Amerika'da bahçe sahipleri bir ay için arı sahibine kovan başına 250 dolar para ödüyor. Arıcılığın ne demli önemsendiğini buradan anlamamız mümkün" diye konuştu.

- "Türkiye'de 2 milyon arıya ihtiyaç var"

Yılmaz, Türkiye'de yıllık arı üretiminin 500 bin civarında olduğunu, buna karşın ihtiyacının 2 milyon arı olduğunu dile getirdi.

Arı kayıt sistemi ve bal kayıt sistemlerinin kurulduğunu anlatan Yılmaz, "Türkiye'de kayıtsız kovanımız yok. Her bal tenekesinin üzerine arıcıların barkod ve işletme numarasını yapıştırıyoruz. Barkotsuz olan ballar kaçak oluyor. Bu da balı sofradan kovana kadar izleme imkanı sağlıyor" ifadelerini kullandı.

- Dünya Arıcılar Kongresi İstanbul'da

Yılmaz, 2017 Dünya Arıcılar Kongresi'ni 29 Eylül-4 Ekim 2017 tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde yapacaklarını ve kongrenin hazırlıklarına başladıklarını bildirdi.

Konuşmaların ardından Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Özkırım, "arı hastalıkları" konulu sunum yaptı.

Konferansa, Karaman Valisi Murat Koca, Karaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Haşim Keskin, daire müdürleri ile arı yetiştiricileri katıldı.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.