Türkiye’de 10 bin hasta için ilk yapay omurilik diski üretildi

Türkiye’de 10 bin hasta için ilk yapay omurilik diski üretildi

Türkiye’de ilk yapay omurilik diski üretildi.

 Mekanik mühendisi Deniz Erbulut ve Prof. Dr. Ali Fahir Özer tarafından geliştirilen ürünün özel tasarımıyla Türkiye’de 10 bin hastanın yardımına koşacak. Koç Grubu şirketlerinden Inventram’ın patentini aldığı ürün ABD’de de yer almaya hazırlanıyor. 10 gram ağırlığındaki diskin fiyatı ise yaklaşık 4 bin TL.

Yüksek teknolojinin sağlık ürünlerinde kullanımı her geçen gün artıyor. Türkiye’deki şirketler, bu alanlardaki çalışmalarını her geçen arttırırken dünyaya örnek olabilen yeniliklere imza atıyor. Buna son örneklerden biri yüzde 100’ü Türkiye’de üretilen yapay omurilik diski oldu. Mekanik mühendisi Deniz Erbulut ve Prof. Dr. Ali Fahir Özer tarafından geliştirilen yapay omurilik diski, yılda Türkiye’de 10 bin kişiye uygulanan hastanın yardımına koşacak. 
Koç Holding ile Koç Üniversitesi ortaklığında kurulan Inventram’ın desteğini alan yapay omurilik diskinin en önemli özelliği omuriliğe yerleştirildikten sonra 360 derece dönebilme hareketi yapabilmesi. Böylece insan hareketlerine en uygun ve doğal esneklik sağlanıyor. 10 gram ağırlığındaki bu diskin fiyatı ise 3 bin 750 ila 4 bin 200 TL arasında değişiyor.

BEL FITIĞI İÇİN ÇALIŞMA 

Diski geliştirenlerden Deniz Erbulut’un paylaştığı bilgilere göre piyasada bulunan birçok ürün iki veya üç parçadan oluşuyor ve bu da ameliyat esnasında parçaların birbirleri üzerinde yanlış yerleşme riski oluşturuyor. Ayrıca piyasada bulunan birçok disk, sadece kısıtlı hareketlenme sağlarken, bu geliştirilen disk tüm yönlerde 10 derece eğim yapabiliyor. Ürün şu ana kadar 3 hastada kullanılmış durumda. Bu teknoloji her ne kadar omurilik için geliştirilmiş olsa da önümüzdeki dönemde vücudun farklı bölgelerinde de kullanılmaya hazırlanıyor. Erbulut, şu anda bel bölgesi için kullanılmak üzere bel fıtığı için çalışmalara başladıklarını ifade ediyor. 

PATENT ALINDI

Türkiye’de üretilen ilk yapak omurilik diski satışa çıkmadan önce patentleri alındı. Inventram tarafından patenti alınan uluslararası pazarlara sunuyor. Bugüne kadar sağlık ürünleri ve tıbbi implantler (canlı dokulara yerleştirilen cansız maddeler) konusunda tamamen yurtdışına bağlı olan Türkiye’nin artık ileri teknoloji içeren bir implanti tamamen sıfırdan geliştirip üretir hale geldiğini ifade eden Inventram Genel Müdürü Cem Soysal, Türkiye’nin bu sayede ülke olarak ithalatçı konumundan ihracatçı konumuna geçtiğini belirtti. Soysal, “Sadece ileri teknoloji içeren implantların, ki bunlara bazı yapay organlar da dahil, 2017 yılına gelindiğinde 23.5 milyar dolar değerinde küresel bir pazarı oluşturması bekleniyor. 2020 yılına gelindiğinde ise pazarın 40 milyar dolara yaklaşacağı öngörülüyor. Dünya nüfusunun yaşlanması, eklem rahatsızlıkları ve gelişmekte olan ülkelerin artan sağlık hizmetleriyle birlikte bu pazarın her yıl yüzde 15 seviyesinde büyümesi öngörülüyor. Pazarın yüzde 42’sini ABD temsil ediyor. Bizim de içinde bulunduğumuz ileri teknoloji implant pazarı sadece ABD’de 100 milyon dolarlık hacme ulaştı” dedi.

40 YATIRIMICI GÖZÜNE KESTİRDİ

ÜRÜNÜ ABD’de de satışa çıkarmaya hazırlandıklarını belirten Soysal, şu ana kadar 40 yatırımcıyla görüştüklerini ve bu yatırımcıların 12’sinin ciddi olduğunu belirtti. Ayrıca Soysal, Türkiye’nin yüz nakli ve göz hastalıkları konusunda dünyanın önde gelen sağlık turizmi ülkelerinden birinin olmaya yolunda ilerilediğin dile getiren Soysal, şunları söyledi: “Bugün yaklaşık 500 bin civarında yabancı Türkiye’ye sağlık hizmeti almaya geliyor ve 2.5 milyar dolar döviz bırakıyor. Türkiye sahip olduğu altyapı ve insan gücüyle bunun en az 5 katını hak ediyor. Sağlık bakanlığının hedefi 2018 sonu itibarıyla 2 milyon uluslararası hastayı Türkiye’de ağırlayarak sağlık turizminden geliri 9-10 milyar dolar, 2023’te de 20-25 milyar dolar gelir elde etmek. Katma değere sahip olan yapay omurilik diski gibi ürünlerle bu rakamı arttırmayı hedefliyoruz.”

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.