Türkiye Ziraatçılar Derneği: Gıda ürünlerinde 'Ramazan fırsatçılığı' yapılıyor

Türkiye Ziraatçılar Derneği: Gıda ürünlerinde 'Ramazan fırsatçılığı' yapılıyor

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, yaklaşan Ramazan ayı öncesi gıda fiyatlarında fahiş oranlarda artış yaşandığına dikkat çekti.

Et, gıda, sebze ve bakliyat ürünlerinin tamamında normal olmayan bir fiyat artışı olduğuna dikkat çeken Yetkin, bu durumun don ve kuraklıkla açıklanamayacağını söyledi. Yetkin, “Ramazan’a girmek üzere iken et ve meyve sebze, bakliyat ürünlerinde fırsatçılık yapılıyor. Buna ancak ‘Ramazan fırsatçılığı’ denilebilir.” dedi.

İbrahim Yetkin, gıda fiyatlarında yaşanan artışa dikkat çekmek için TZD genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Yetkin, gazetecilere yaptığı açıklamada, son günlerde bazı ürün fiyatlarında ciddi oranda yükselmenin yaşandığına dikkat çekti.

Özellikle ette, bakliyatta, meyve ve sebzede yaşanan yükselişin normal piyasa koşulları ile açıklanamayacak kadar yüksek olduğunu ifade eden Yetkin, yaşanan aşırı fiyat artışına şu örnekleri verdi: “Etin şu andaki piyasadaki fiyatı 30-32 lira arasındadır. Et ve Süt Kurumu’nda ise bu fiyat 20 liradır. Marketlerde, 29-30 lira olan kuşbaşının Et ve Süt Kurumu’ndaki fiyatı 29,5 liradır. Et ve Süt Kurumu da bunu belirli bir kar marjı ile belirlemektedir. Ancak bu marj fırsatçı marjı olmamaktadır. Bakliyat fiyatlarına gelince, bir ay öncesine kadar kilosu 4,5 TL’den satılan baldo pirinci 7 liraya çıkmıştır. Yani yüzde 50’nin üzerinde zam gelmiştir. Kısa sürede artış oranı yüzde 20’dir. Pirinç fiyatlarındaki artışın doğal afetlerle ilgisi yoktur. Çünkü pirinç hasadı son baharda yapılacaktır. TMO logolu Osmancık pirincinin fiyatı 2,90 liradan satılırken marketlerde 7 liradan satılmaktadır. Fark yüzde yüz civarındadır. Kuru fasulye 6 liradan 8 liraya çıkmıştır. Yüzde 40 civarında artış vardır. Son günlerde nohutun fiyatı 4,5 liradan 5,5 liraya, kırmızı mercimeğin fiyatı 3 liradan 5 liraya yükselmiştir.”

"KURU FASULYE ÜRETİMİNDE YÜZDE 10 ARTIŞ BEKLENİYOR"

Kuraklığın, mart ayından itibaren etkisini kaybetmesi ile birlikte, bakliyat rekoltesinde önemli bir düşüşün yaşanmasını beklemediklerini belirten Yetkin, “Bu yıl daha kuru fasulye üretiminde yüzde 10 civarında bir artış beklenmektedir. Dünya piyasalarında da kuru fasulye fiyatları gerilemektedir. Kırmızı mercimek üretiminde kayıp olmayacak görülmektedir. Yeşil mercimekte yüzde 5 civarında bir artış söz konusu olabilir. İlkbahar yağışları ile beraber nohut üretiminde bir miktar düşüş olabilir. Ancak, bunun fiyatlara şimdiden yansıması söz konusu değildir.” ifadelerini kullandı. Yetkin, sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın da normal olmadığını belirtti. Söz konusu artışların doğal olaylarla açıklanamayacağını dile getiren Yetkin, Ramazan’a girmek üzere iken et ve meyve sebze, bakliyat ürünlerinde fırsatçılık yapıldığını vurguladı.

"ZAM FIRSATÇILARINA FIRSAT VERMEMEK GEREKİYOR"

Buna ancak ‘Ramazan fırsatçılığı’ denilebileceğini anlatan Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, şunları kaydetti: “Bu zamların yapılması ahlaki değildir, insani değildir. Vicdanen rahatsız edici bir boyuttadır. Yaşadığımız bu düzende ve sistemde, Türkiye‘de dondan dolayı düşmeler olabilir. Ama bunun dışında durumu fırsat bilerek, don görmeyen belli şekilde kuraklıktan etkilenmeyen ürünlere de zam gelmiştir. Türkiye’de hemen hemen dikkat ettiyseniz ciddi anlamda fiyat artışı var. Bunu elmada görüyorsunuz. 1,5 liradan 3,5 liraya çıkan elma olur mu? Türkiye’nin her tarafı elma dolu. Şeftali dondan zarar görmedi. 5-6 liradan aşağı alamıyorsunuz. Çilek normal koşullarda 3,5 lira iken bu sene 6 liradan aşağı bulamıyorsunuz. Tüm bu ürünlerin tamamında fiyat artışı var. Meyve Sebze Komisyoncuları Başkanı Ramazan ‘da ‘Yüzde yüz meyve ve sebzeye zam gelecek’ diyor. Hayret içinde kaldım. Böyle bir şeyi nasıl söyleyebilir insan. Bu ibret verici bir durum. Bu konuda Maliye ve Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı denetim yapması gerekmektedir. Çünkü zamlar almış başını gitmiş. Tüm ürünlerde var. Zam fırsatçılarına fırsat vermemek gerekiyor.”

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.