Türkiye yükselişte olan bir güç

Türkiye yükselişte olan bir güç

Benin Cumhurbaşkanı Talon, "Benin’in Türkiye’den öğreneceği çok şey var. Çünkü Türkiye yükselişte olan bir güç. Benin, Türkiye ile yapacağı işbirliğinden çok şey kazanacaktır." dedi.

Benin Cumhurbaşkanı Patrice Talon, ülkesinin Türkiye'den öğreneceği çok şey olduğunu belirterek, "Çünkü Türkiye yükselişte olan bir güç. Benin, Türkiye ile yapacağı işbirliğinden çok şey kazanacaktır. Türkiye de gücünü daha da artırmak ve özellikle sahranın güneyinde kendini daha da göstermek için Afrika ile işbirliğine ihtiyaç duymaktadır. Nitekim, dünya değişiyor ve Türkiye’nin saçtığı ışık sadece Akdeniz’in güneyiyle sınırlı kalmamalıdır." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenleyen Talon, konuşmasına 15 Temmuz'da yaşanan başarısız darbe girişimini şiddetle kınayarak başladı. Talon, sadece teşebbüste kalmış olan sözkonusu vahim olayın başarıya ulaşmamış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve istikrarsızlık ve terörizm ile mücadelede Türk halkının her zaman yanında olduklarının altını çizdi. Patrice Talon, “Bu olayların arkasındaki failleri bulmak için elimizden geleni yapacağız. Konuya ilişkin talepleriniz noktasında Benin’e ve şahsen bana güvenebilirsiniz.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aktif ve verimli bir işbirliğinin değerlendirmesini yaptıklarını ve bu işbirliğinin daha da ilerlemesi gerektiğini ifade ettiklerini anlatan Talon, “Benin’in Türkiye’den öğreneceği çok şey var. Çünkü Türkiye yükselişte olan bir güç. Benin, Türkiye ile yapacağı işbirliğinden çok şey kazanacaktır. Türkiye de gücünü daha da artırmak ve özellikle sahranın güneyinde kendini daha da göstermek için Afrika ile işbirliğine ihtiyaç duymaktadır. Nitekim, dünya değişiyor ve Türkiye’nin saçtığı ışık sadece Akdeniz’in güneyiyle sınırlı kalmamalıdır.” ifadelerini kullandı.

"İşbirliği son derece gerekli"

Talon, dünyanın küçük bir köy haline geldiğini ve bu nedenle işbirliğinin son derece gerekli olduğunu vurguladı. Dengeli bir dünyanın ancak birçok gücün mevcut olması ve birçok ülkenin kalkınma seviyesini artırması halinde mümkün olabileceğini söyleyen Talon, “Hem şahsi çıkarlar için hem de Afrika’nın çıkarları için biz de Türkiye’nin bu gücüne katkıda bulunmak istiyoruz. Bu hem Türkiye’nin hem de bizim gibi ülkelerin çıkarı için doğru yoldur." şeklinde konuştu.

Talon, 8 aydır cumhurbaşkanlığı görevini yürüttüğünü ve Türkiye ile kardeşlik ilişkilerini daha da derinleştirmek için, göreve gelir gelmez Türkiye'ye resmi ziyarette bulunma isteğini dile getirdiğini kaydetti.

"Güvenilir bir müttefikiniz olmak istiyoruz"

"Benin'in Afrika'nın güneyinde çok güvenilir bir müttefikiniz olmasını arzu ediyoruz." diyen Talon, iki ülke arasında karma ekonomik komisyon oluşturulması yönündeki kanunu onayladıklarını ve böylelikle hem siyasi hem de ekonomik anlamda işbirliğini geliştireceklerini anlattı.

Beninli işadamlarının sık sık Türkiye'ye geleceğini ifade eden Talon, Türk iş adamlarının da Benin'de yatırım yapmalarını istediklerini dile getirdi. Talon, "Benin, 10 milyonluk bir nüfusa sahip istikrarlı bir ülkedir. Çok büyük bir ülke değil ama çok önemli bir ruha sahip. Herhangi bir hastalık, salgın yoktur, doğal afet söz konusu olmamıştır. Dolayısıyla verimli ve güvenilir yatırımların yapılabileceği bir ülke. Ülkeme daha fazla yatırım çekmek için buraya geldim." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı da ülkesine davet eden Talon, ülkesine döner dönmez bu ziyaretin hazırlıklarına başlayacağını belirtti. Patrice Talon, "Bu, tüm sahranın güneyi için çok önemli bir müjde olacaktır ve işbirliğinin vardığı noktayı gösterecektir. Belki birçok Afrika ülkesi de kıskanacaktır. Çünkü tüm Afrika ülkeleri olarak Türkiye'ye hayranlık duyuyoruz." ​şeklinde konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.