Türkiye yardımlarıyla dünyayı 17 kez solladı

Türkiye yardımlarıyla dünyayı 17 kez solladı

Türkiye, ülkelerinde yaşanan iç savaştan kaçan sığınmacılara, dünyanın yaptığının 17 katı harcama yaptı

BM kuruluşları, Kızılay ve Kızılhaç dernekleri, Avrupa ülkeleri, uluslararası STK'lar ve diğer ülkelerin yaptığı yardım 302 milyon dolarda kalırken, Türkiye tek başına 5 milyar dolardan fazla yardım yaptı.

 Türkiye, ülkelerinde yaşanan iç savaştan kaçan 1 milyon 650 bin Suriyeli ve Iraklıya kapılarını açtı. Avrupa ülkeleri ise, Türkiye’nin tek başına ağırladığı sığınmacı sayısını çok aşağısında kaldı. Türkiye, Suriyeli ve Iraklı sığınmacılar için tüm dünyanın yaptığının 17 katı harcama yaptı. BM kuruluşları, Kızılay ve Kızılhaç dernekleri, Avrupa ülkeleri, uluslararası sivil toplum kuruluşları ve diğer ülkelerin yaptığı yardım 302 milyon 607 bin 680 dolarda kalırken, Türkiye tek başına 5 milyar dolardan fazla harcama gerçekleştirdi.

ELEKTRONİK SİSTEM KURULDU

AFAD, STK yardımlarının kayıt altına alınarak uluslararası arenada Türkiye’nin elini güçlendirmek ve yardımların verimli şekilde dağıtımı için Elektronik Yardım Dağıtım Sistemi’ni (EYDAS) hayata geçirdi. Yardım yapmak isteyenler, sistemden ihtiyaç kalemlerini görüntüledikten sonra AFAD ile iletişime geçerek yardımlarını gerçekleştiriyor.

SINIRÖTESİ DE AFAD'A EMANET

AFAD, sınırın Suriye tarafında bulunan 123 kampta kalan 200 bin kişiye Türkiye'den giden yardımların koordinasyonunu da gerçekleştiriyor. Yardım kuruluşları ve STK'lar, AFAD'a başvurarak ihtiyaç sahiplerini belirliyor. Sınırdan geçiş işlemleri AFAD koordinasyonunda tamamlanarak Suriyeli sivillere yardım ulaştırılıyor.

KAMPLAR KURULUYOR

AFAD, Irak'ta yaşanan DEAŞ terörünün ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Duhok ve Zaho bölgelerinde toplam 45 bin kapasiteli iki kamp kurdu. Kampların yönetimi, IKBY'ne devredildi. Ayrıca Irak Türkmen Cephesi tarafından Kerkük yakınlarında kurulan bir kampın tüm lojistik ihtiyaçları AFAD tarafından karşılandı.

Demokrasiyi öğreniyorlar

Türkiye’de 10 ilde bulunan 24 geçici barınma merkezinde 250 bin kişiye barınma, sağlık, eğitim, psikososyal destek ve dini hizmetler sunuluyor. Kamplarda anaokulundan lise son sınıfa kadar toplam 75 bin öğrenci, geldikleri ülkenin müfredatına göre eğitim görüyor. Sığınmacılar, düzenli aralıklarla yapılan muhtarlık seçimleri sayesinde demokrasi ve hoşgörü kültürünü öğreniyor, kamp yönetiminde temsil imkânı buluyor. Hayatın normal akışını yeniden tesis etmek amacıyla kamplarda kalan ailelere elektronik kartlar temin edilerek bunlara aylık yükleme yapılıyor. Kartları kamplarda bulunan süpermarketlerde temel gıda ihtiyaçları için kullanan sığınmacılar, kendi yaşam alanlarında arzu ettikleri yemekleri pişiriyor. Tüm çadır ve konteynerlarda elektrik altyapısı bulunuyor.

Suriyelilere desteğin Adını Sen Koy

Suriye Nur Derneği, savaşın mağdur ettiği Suriyelilere destek olmak ve mazlum halkın sesini dünyaya duyurmak için twitter üzerinden ‘Adını Sen Koy’ isimli bir kampanya başlattı. Kampanyaya sanatçı Murat Kekilli, yazar İsmail Keskin, gazeteci Emine Uçak ve gazeteci Ersoy Dede destek verdi. Proje Sorumlusu Elif Dilan Özgan, kampanyayla insanlığa merhameti hatırlatmak ve savaş mağdurları için neler yapılabileceği konusunda insanların kafa yormalarını istediklerini söyledi.

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.