'Türkiye yardım etmese kitlesel ölümler olabilirdi'

'Türkiye yardım etmese kitlesel ölümler olabilirdi'

Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar, Suriye'ye yardımların 1 milyar liraya ulaştığını belirterek, 'Bu hizmet olmasaydı, insani ihtiyaç malzemelerine ulaşılamadığı için kitlesel ölümler olabilirdi" dedi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Türk Kızılayının Etimesgut'taki üretim tesislerinde, derneğin faaliyetlerine ilişkin AA muhabirine bilgi verdi.

Tarihin en büyük depremlerinden birinin yaşandığı Nepal'e ilk ulaşan yardım kuruluşlarından olduklarını belirten Akar, ''Nepal Kızılhaçı ile temasa geçtik. Onların nelere ihtiyacı olduğunu öğrendik. Türkiye'den bir delegasyon başkanı ile Bangladeş ve Pakistan'daki delegasyonlarımızdan 3 delegemizi, acil bölgeye gönderdik'' diye konuştu.

Türk Kızılayının Nepal'deki çalışmalarının sürdüğünü aktaran Akar, bölgede gıda ve su dağıtımına devam ettiklerini kaydetti.

"Sıfır noktası" operasyonu

Türk Kızılayı olarak dünyanın çeşitli yerlerinde yardım faaliyeti yürüttüklerini belirten Akar, Suriye sınırında ''sıfır noktası'' operasyonlarının sürdüğünü dile getirdi.

Akar, her gün binlerce kilogram malzemeyi sınırın diğer tarafındaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıklarını söyledi.

Suriye'ye bugüne kadar sıfır noktasından yaptıkları yardım tutarının yaklaşık 1 milyar lira olduğuna işaret eden Akar, şunları kaydetti:

''Bu, halkımızın, yurtdışındaki Türklerin yardımları ile Kızılayın kendi kaynakları, belediye, kaymakamlık ve valiliklerimizin topladığı yardımlardan müteşekkil bir rakamdır. Gıdadan, sağlık ve temizlik malzemesine kadar her tür insani yardım malzemesi oraya gönderildi. Yardımları sürdürüyoruz. 

Türk Kızılayının bu hizmeti olmasaydı kuzey Suriye'de insani ihtiyaç malzemesine ulaşılamadığı için kitlesel ölümler olabilirdi. İnsanların elektriği yok, suyu yok, hastaneler çalışmıyor, ilaç yok, ulaşım yok. Bunların hepsini gönderiyoruz. Bu hizmeti Türk Kızılayı olarak gururla yerine getiriyoruz.''

Akar, Kızılayın Türkiye'deki 24 konteynerkentte beslenme hizmetlerini yerine getirdiğini, 150 personellerinin sürekli alanda olduğunu dile getirdi.

Aynı hizmeti Kuzey Irak'a da verdiklerini belirten Akar, özellikle Türkmenlere, DAEŞ'in saldırısı nedeniyle yerini yurdunu kaybedenlere yardım götürdüklerini anlattı.

Akar, Irak'ın kuzeyine 900 tır insani yardım ulaştırdıklarını söyledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.