Türkiye, yabancı öğrenciler için bir cazibe merkezi

Türkiye, yabancı öğrenciler için bir cazibe merkezi

2011 yılında Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrenci sayısı 25 bin civarındayken, bu sayı 7 yılda 125 bine yükseldi.

IEFT Yurt Dışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü Deniz Akar, uluslararası eğitimin son yıllarda tüm dünyada önemli miktarda artış gösterdiğini, bu doğrultuda Türk aile ve öğrencilerin yurt dışında farklı seviyeler ve segmentlerde eğitimi tercih ettiğini söyledi.

Akar, yurt dışında eğitime gidilen yerlerin 3 kategoride değerlendirildiğini söyledi. En pahalı ülkeler listesinin başında ise ABD geliyor. 

"Birincisi ABD, İngiltere ve Kanada gibi ülkeler. Bunlar her zaman dünyada en çok öğrenci çeken ülkeler. Türkiye'den de öğrenci ve ailelerin ilgisi bu ülkeler yönünde. İkinci grup ülkeler Avrupa ve Doğu Avrupa ülkeleri. Üçüncü grup ise son 10 yılda atak gösteren Rusya, Çin ve Malezya gibi ülkeler. Son zamanlarda Türk öğrenciler bu ülkelere de ilgi göstermeye başladı. Eğitim maliyetlerinde ABD, İngiltere ve Kanada gibi ülkeler en pahalı ülkeler. Yıllık 50 bin liradan 150-200 bin liraya kadar maliyet olabiliyor. İkinci grup Avrupa ülkelerinde, yani Almanya, Fransa, Macaristan gibi ülkelerde eğitim maliyeti yıllık 15 bin lira ila 50 bin lira arası diyebiliriz. Üçüncü grup olan Rusya Çin gibi ülkelerde ise maliyetler daha düşük, yıllık 5 bin lira ila 15 bin lira arası bir ücretle kaliteli eğitim alınabiliyor."

Son dönemde Türk öğrencilerin seçiminde birinci kategoride yer alan Kanada'ya yoğun ilgi var. İngiltere ise Türk aileler ve öğrencilerin her zaman ilgi gösterdiği ülkeler arasında. Çin ve Rusya ise, son yıllarda ekonomik, savunma ve teknoloji alanındaki gelişmelerle Türk öğrencilerin tercih ettiği ülkeler arasına girdi.

"Türk öğrenci, yurt dışı eğitime ülkesini terk etmek niyetiyle gitmiyor"

Konsoloslukların öğrenci vizesi rakamlarına göre yılda 100 bin civarında öğrenci eğitim için yurt dışını tercih ediyor. Aileler iyi bir eğitim için yurt dışını tercih ediyor. Bu durum öğrencilerde de hakim. Yani öğrenciler, Türkiye'yi terk etmek için yurt dışına gitmiyor. 

Kamuoyunda zaman zaman gündeme gelen "Türkiye'den ciddi beyin göçü oluyor" algısına değinen Akar, şunları aktardı:

"Bu konuda fuarlarımız sırasında ya da başka platformlarda veliler ve öğrencilerle anketler düzenleyip bunu profesyonel kurumlarla değerlendiriyoruz. En son yaptığımız ankette, bu algının tam tersi bir sonuç aldık. Aileler, özellikle çocukları 'iyi bir eğitim alsın, sonra dönsün, bu eğitimini ailesi ve ülkesi için kullansın' diye gönderiyor. 'Gitsin, orada kalsın' diyen aile sayısında beni de şaşırtan sonuçlar çıktı. 'Evet, çocuğum orada kalabilir' diyen aile oranı yüzde 18. Onlar da belki aslında sınırlı bir kalmayı kastediyor.

Yüzde 65-70 civarında bir oranla aileler, 'Hayır, ben çocuğumu sadece iyi bir eğitim için gönderiyorum, dönmesini istiyorum' diyor. Gençlerde de bu oran biraz altında olmakla birlikte aynı seviyede. Bu da gösteriyor ki, aslında Türk öğrenci, yurt dışı eğitime ülkesini terk etmek niyetiyle gitmiyor. Tam tersi, 'iyi bir eğitim alayım, döneyim, tekrar ülkemde eğitimimi kullanayım' amaçlı gidiyor. Bu da gençlerimizde umut olduğunu bize gösteriyor."

"Trump faktörü, ABD'ye giden öğrenci sayısını azalttı"

ABD'de Donald Trump dönemi ile birlikte diğer dünya ülkelerinden ABD'ye giden öğrenci sayısında azalma söz konusu. Bunun temel sebeplerinden biri de Trump'ın başkan olduktan sonra Müslüman ülkeleri kapsayan vize engeli koyması. 

ABD'deki Türk öğrenci sayısının 10-11 bin aralığında olduğunu belirten Akar, son 1-2 yıldır bir kırılma yaşandığını, ABD'deki Türk öğrenci sayısının 8-9 bin civarında olduğunun söylendiğini, dünyada da bu şekilde olduğunu söyledi.

ABD'nin, uluslararası öğrenci çekme konusunda bir numaralı ülke olduğunu ve ülkedeki yıllık öğrenci sayısının 900 binler civarında bulunduğunu ifade eden Akar, "Son 2 yılda bu biraz sabitlenmiş durumda. Aslında artması gerekiyordu. Büyük olasılıkla Trump faktörü etkili oldu. Sadece Türkiye'den değil, dünyadan da ilgiyi biraz azalttı" dedi.

"Türkiye'ye gelen öğrencilerin yarısı, 50-60 bini paralı vakıf üniversitelerinde"

Deniz Akar Türkiye'nin, yurt dışından eğitime gelen ve yurt dışına gönderdiği öğrenciler konusunda dengeyi yakalayan ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Yılda 100 bin öğrenci Türkiye'den yurt dışına eğitim için çıkarken, şu an 125 bin uluslararası öğrenci Türkiye'deki üniversitelerde eğitim görüyor. Bu güzel bir gelişme. Türkiye, bu anlamda fazlası olan bir ülke... Bu rakam, yaklaşık 7 yıl önce 25 bin civarındaydı. 25 bin öğrencinin çoğu da bursluydu. Türkiye'de vakıf üniversitelerinin sayısının artması ve bu üniversitelerin öğrencileri 'paralı öğrenci' statüsünde getirmesi artışa ciddi katkı yaptı. Şu an gelen öğrencilerin yarısı, 50-60 bini paralı vakıf üniversitelerinde eğitimlerine devam ediyor."

Son yıllarda Türk üniversitelerinin eğitim sisteminin Afrika'da büyük ivme kazandığını ifade eden Akar, Afrikalı öğrencilerin eskiden daha çok Batı Avrupa ve ABD'yi tercih ettiğini, şu anda ise Afrikalı öğrenciler için Türk üniversitelerinin neredeyse Çin üniversiteleri ile rekabet ettiğini, bunun da Türkiye'nin yüksek öğretimde ciddi aşama kaydettiğini gösterdiğini söyledi.

Yurt dışından gelen öğrenciler Türkiye'de en çok sosyal bilimler ve mühendislik gibi bölümleri tercih ediyor. Ancak son zamanlarda tıp fakültesi, diş hekimliği ve eczacılık gibi bölümlere de talep oldukça fazla. 

Bu yıl 33'üncü kez kapılarını açan IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarı, 19 Mart'ta Ankara, 21 Mart'ta İzmir, 23-24-25 Mart'ta da İstanbul'da yapılacak.

Kaynak: AA 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.