Türkiye Vizesiz Avrupa’ya Yaklaştı mı?

Türkiye Vizesiz Avrupa’ya Yaklaştı mı?

Ankara, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize muafiyeti uygulanmasıyla ilgili tamamlanmamış kriterlerden basın özgürlüğünü güçlendirme, rüşvetle mücadele ve bilgi güvenliği gibi siyasi konularda Avrupa Parlamentosu’nu ikna etmeyi umut ediyor.

Ankara, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize muafiyeti uygulanmasıyla ilgili tamamlanmamış kriterlerden basın özgürlüğünü güçlendirme, rüşvetle mücadele ve bilgi güvenliği gibi siyasi konularda Avrupa Parlamentosu'nu ikna etmeyi umut ediyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vizesiz Avrupa kapısını açacak Schengen Bölgesi'ne dahil olabileceği yönündeki raporunu ve tavsiye kararınıaçıkladı. Ancak AB Komisyonu, Ankara'nın 72 kriterden 5'ini tamamlayamadığını da raporunda ifade etti. Ankara tarafı ise, önümüzdeki hafta Brüksel'de AB Bakanı Volkan Bozkır ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bizzat yürüteceği görüşme trafiği ile Avrupa Parlamentosu'ndan onay çıkmasını sağlamayı hedeflediğini ortaya koydu.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır ile Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AB Komisyonu'nun açıklamasını ortak basın toplantısında değerlendirdi.

Vizesiz Avrupa için Türkiye'ye 72 şart konulmasına matematiksel yaklaşmamak gerektiğini kaydeden Bozkır, Türkiye Cumhuriyeti'nin üzerine düşeni yaptığını ve Komisyon'un da büyük ölçüde bunu teyit ettiğini bildirdi. Bozkır, "Bazı hususlar konusunda karşılıklı görüşeceğiz. Ama genel olarak 72 beklentiyi karşıladık ki AB Komisyonu vizeleri kaldırmayı önerdi” dedi. Gelecek Salı günü Strasbourg'daki görüşme trafiğini de anlatan Bozkır, AP Başkanı Martin Schultz, Hristiyan Demokratlar'dan Manfred Weber veSosyalistler-Demokratlar'dan Gianni Pittella ile görüşeceğini açıkladı. Bozkır, ardından Brüksel'de Çavuşoğlu ile birlikte AB Komisyonu Komşuluk Politikaları ve Genişlemeden Sorumlu Direktörü Johannes Hahn gibi isimlerle Cuma sabahı buluşacaklarını da dile getirdi. Türkiye tarafından atılması gereken adımları da değerlendireceklerini kaydeden Bozkır, "Bazı konularda ortak görüşe varılması için çaba sarf edeceğiz” ifadesini kullandı.

Bozkır TBMM'ye teşekkür etti

AB Bakanı Bozkır, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan'ın katkılarını ifade ettikten sonra "Birkaç ayda kanunlar çıkarılması, kararlar alınması pek çok ülke için imkan dahilinde görülmeyebilirdi ama Türkiye bunu başardı. TBMM'ye teşekkür borçluyuz, sabaha kadar yapılan oturumlarda 15 kanun onaylandı ve çok sayıda uluslararası sözleşme kabul edildi” diye konuştu.

Yolsuzluk soruşturmalarına "darbe” vurgusu

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise, Türkiye'nin, AB'ye vizesiz seyahat konusunda en yakın noktada bulunduğunu söyledi. Başbakan Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanı olduğu dönemde 16 Aralık 2013 tarihinde, Türkiye'nin AB ile Geri Kabul Antlaşması mutabakat zaptını Ankara'da imzaladığını anımsatan Çavuşoğlu, "17-25 Aralık darbe girişimlerinden dolayı çok fazla gündeme gelememişti” yorumunda bulundu. Bu yılın bitiminde uygulamaya girmesi planlanmış vize serbestisini öne almak amacıyla geçtiğimiz sonbahardan bugüne gayret sarf edildiğini söyleyen Çavuşoğlu, Avrupa'ya da kriz dışında Türkiye'yi hatırlama mesajı verdi.

"Haksızlığı gidermek gerekiyor”

AB ile Türkiye ilişkilerinde son süreçte inişli – çıkışlı zamanlar olduğunu da anımsatan Çavuşoğlu, "Bir haksızlık vardı bu haksızlığı gidermek gerekiyor. AB ile ilişkilerimize sadece bir pencereden bakmıyoruz. Geniş bir vizyon ile bakıyoruz, hedefimiz AB'ye tam üyelik. AB Bakanlığımız ile eş güdüm içerisinde çalışıyoruz. AB'den de aynı samimiyeti bekliyoruz. Biz sadece birbirimize kriz zamanlarında ihtiyaç duymuyoruz. Mülteci veya diğer krizler gibi. İlişkilerimize bu perspektiften bakmalıyız. Bu tür adımlar, halkımızın AB üyeliğine verdiği desteği de arttırıyor. Bugün alınan karar da ilişkiler konusunda bir dönüm noktası olabilir” dedi.

Sadece defter ücreti talep edilecek

Bu arada Türkiye iç kamuoyu açısından önemli bir husus da AB'ye vizesiz giriş için yeni pasaport alma zorunluluğu.

Yeni pasaport basımı konusunda bir süredir çalışma yapıldığını kaydeden Çavuşoğlu, 1 Haziran itibariyle çipli pasaportlara parmak izleri ekleneceğini kaydetti ve yeni pasaport talepleri karşılanmasında sıkıntı olmayacağını ifade etti. Bu noktada AB Bakanı Bozkır, vatandaşlar açısından sadece pasaport defter bedeli söz konusu olacağını açıkladı. Bozkır, "Mesele eğer elinde 10 yıllık harç ödeyerek pasaport almış vatandaşımız yeniden harç bedeli ödemeyecek” diye konuştu.

Europol ile işbirliği şartı gündemde

Vizesiz Avrupa konusunda ayrıca Dışişleri Bakanlığı'nda diplomasi muhabirlerine yönelik bir bilgilendirme toplantısı da yapıldı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, AB Komisyonu'nun raporunda belirttiği hususlar çerçevesinde hızlıca yeni adımlar atılacağını vurguladı. Europol (Avrupa Polis Ofisi) ile işbirliği antlaşması imzalanacağını belirten yetkili, ancak bunun için öncelikle Kişisel Veriler Kanunu'nda değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. AB ile adli işbirliğini genişletmek gerektiğini anımsatan yetkili, ayrıca Siyasi Etik Kanunu'nun yasalaştırılacağını da ifade etti.

Timmermans'ın, Türk vatandaşlarının sadece biyometrik verileri içiren pasaportlarla vizesiz seyahat edebileceğini belirttiğini hatırlatanyetkili, bu yönde pasaportlarda değişim olacağını vurguladı.

Türkiye'nin Geri Kabul Antlaşması kapsamındaki çalışmalarını da son aşamaya getirdiğini söyleyen yetkili, vizesiz Avrupa için önümüzdeki süreci özetle şöyle açıkladı:

"Avrupa Komisyonu'nda kabul edildikten sonra AP Genel Kurulu'na gidecek. Schultz haziran ayı içinde parlamentoda sonuçlandırılabileceğini söylemişti. Genel Kurul'da karar salt çoğunlukla alınacak. Konseyde nitelikli çoğunluk uygulaması var. Bununla ilgili bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz. Önümüzdeki dönemde Türkiye, yetiştirememiş olduğu 5 maddeyi tamamlaması ve sonuçlarının AB'ye iletilmesi sürecini yaşıyor olacağız. Burada Timmermans'ın vurguladığı biyometrik verili pasaportlarla ilgili bir kez daha şunu söylemek istiyorum. Bizim pasaportlarımızda biyometrik verilerin yer alabileceği bir çip var. Yazılımımızda bir değişiklik yapılması için çalışılıyor. Esas sorumlu kuruluş İçişleri Bakanlığı'nın pasaport birimi. Onunla ilgili bir sorun olmayacağını düşünüyoruz. Bizim ideal olarak yıl sonunda sahip olacağımız pasaport şu anda tüm Avrupa ülkelerinde yok.”

Yetkili, 4 milyon pasaport basımını yetiştireceklerini ve Merkez Bankası Banknot Matbaası'nın destek verdiğini de sözlerine ekledi.

Türkiye'nin vize rejimi değişecek mi?

Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi, "Vize rejimimiz devam ediyor. Avrupalılar çeşitli kaygılarını söylemişlerdi. Yeni düzenlemeler yaptık. Libya'ya vize muafiyeti vardı, Libya'ya vize konuldu. Üçüncü ülkelerden gelecek Suriyelilere de vize konuldu. Vize rejimimizi AB ile uyumlu hale getirmek zorunda değiliz” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin ayrıca 14 ülkeye geri kabul antlaşması önerdiğini de kaydeden yetkili, Pakistan ile imzalanan antlaşmayı TBMM Genel Kurulu'nun kabul ettiğini de söyledi.

 

Amerikanın sesi

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.