Türkiye tiftiğinin yüzde 58'i Ankara'dan

Türkiye tiftiğinin yüzde 58'i Ankara'dan

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 yılı hayvansal üretim verilerine göre;

Ankara'nın simgesi durumunda olan tiftik keçisi üretimi geçen yıla oranla yüzde 29, son 5 yıla göre de yüzde 70 oranında artış gösterdi. Ankara 2013 yılında ürettiği 149 ton tiftik ile Türkiye üretiminin de yüzde 58’ini karşıladı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, TÜİK verilerini değerlendiren yazılı açıklamasında, Başkent'te tarım ve hayvancılığın geliştiğine dikkat çekerek Ankara'nın süt, yapağı, bal ve tiftik üretiminde artış gösterdiğine belirtti. Temel, “Son dönemde Ankara’da hayvancılığa yapılan yatırımlar gittikçe artıyor. Verilen destek ve teşviklerle hem işletme sayımızda hem de hayvan sayımızda önemli artışlar yaşanıyor.’’dedi.

"2013 KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SAYISI 946 BİN OLDU"

Son 5 yılda büyükbaş hayvan sayısının arttığını açıklayan Temel, "Büyükbaş hayvan sayımız yüzde 34, küçükbaş hayvan sayımız da yüzde 48 oranında arttı. 2009 yılında 218 bin civarında olan büyükbaş hayvan sayımız 2013 yılında 294 binlere, 637 bin civarında olan küçükbaş hayvan sayımız ise 946 binlere ulaştı. Bu sayılar her geçen gün artıyor.” bilgisini verdi.

Ankara'nın topografik yapısı itibariyle küçükbaş hayvancılık için çok uygun olduğunu ve küçükbaş hayvancılık için önemli çalışmalar yapıldığını ifade eden Temel, özellikle Ankara keçisinden elde edilen tiftik üretiminin üzerinde titizlikle durduklarını kaydetti.

Temel, “2009 yılında 75 bin 839 olan tiftik keçisi sayımız geçen yıl 85 bin 749'a, bu yıl da 89 bin 385’e yükseldi. Tiftik üretimimizde ise son beş yıla oranla yüzde 70, geçen yıla oranla ise yüzde 29 oranında artış olması bizleri sevindirdi. Ancak tiftik üretiminin Ankara’da bu açıklanan rakamlardan daha fazla olduğunu biliyoruz. İnanıyorum ki Ankaralı üreticiler bundan sonra da tiftiğe sahip çıkacak ve tiftik üretimimiz artmaya devam edecektir.” şeklinde konuştu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.