Türkiye tarım'da zirveye oynuyor

Türkiye tarım'da zirveye oynuyor

Bugün Türkiye tarım üretiminde Avrupa’da 1., dünyada 7. sırada yer alıyor. Dünya üretiminde lider olduğumuz çok sayıda tarım ürünü mevcut.

Tarım, Türkiye ekonomisi için üretimden istihdama, ihracattan enflasyona birçok dinamiği etkileyen kritik bir sektör. Milli gelir içindeki payının nispeten küçük bir seviyede olması ise, zaman içinde sanayi ve hizmetlerin ekonomideki yerinin artmasının yani ekonomik gelişimimizin doğal bir sonucu. Yoksa tarımın, dünden bugüne büyümesini sürdürmüş hayati bir sektörümüz olduğunu vurgulamak gerek.

Bugün Türkiye tarım üretiminde Avrupa'da 1., dünyada 7. sırada yer alıyor. Zengin coğrafi ve iklimsel özelliklerine bağlı olarak, ülkemizde gerek tahıllardan yağlı tohumlara uzanan tarla bitkilerine, gerekse meyveden sebzeye çeşitli bahçe bitkilerine kadar envai tür tarımsal üretim yapılıyor. Bu bağlamda, Bin 600'ün üzerinde tarım ürünümüz bugün 180 ülkede alıcı buluyor.

VERİMLİLİK ARTIŞI YAŞANDI

Tarımın, Gayrisafi Yurtiçi Hasıla içindeki payı nispeten düşük olmakla birlikte, bu payı, mümkün olan en yüksek katma değere dönüştürecek şekilde kullanmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Bunun ana yolu ise, verimlilikten geçiyor. Zaten Türkiye'de tarım sektörünün bugün mücadele ettiği sorunların önemli bir bölümü de, verimlilikle ilgili...

Aslına bakarsanız, belli başlı tarım sektörlerinde verimlilik anlamında 2000'li yıllarda ciddi bir artışa şahit olduk. Üretim alanlarına ve miktarlarına dair verilere bakıldığında, bu gelişim çok net görülüyor. Verimlilik artışının nedenleri arasında ise, tohumluk, ilaçlama, sulama, gübreleme ve teknolojik gelişim geliyor. Bu önemli gelişmelerin ve geldiğimiz noktanın hakkını teslim etmeden geçmemiş olalım. Bundan böyle ise, verimlilik artışı için daha neler yapılması gerektiğine bakmak gerek.

TOPLULAŞTIRMA ÖNEMLİ

Ülkemizde tarımın daha da verimli hale getirilmesi için, belli başlı yapısal sorunları çözmemiz gerekiyor. Bu sorunların başında, tarım topraklarının ve işletmelerin küçük ve parçalı olması var. Bu sorun, tarım üretiminin sağlayabileceği potansiyel katma değer önünde bir engel teşkil ediyor. Verimlilik artışı için, modern teknoloji ve tekniklerin daha çok hayata geçirilmesi gerektiğine de şüphe yok. Girdi maliyetlerinin oluştuduğu olumsuz etki de, üzerine yoğunlaşmak gereken diğer bir kritik sorun. Ek olarak, Ar-Ge çalışmalarıyla da destek verilebilecek ve sektördeki yeni global trendlere ayak uyduracak ürün çalışmaları da benimsenmeli.

yenişafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.