‘Türkiye tarımda yağmur suyuna bağımlı’

‘Türkiye tarımda yağmur suyuna bağımlı’

Artan nüfusu, gelişen sanayisi ve hızla büyüyen kentleriyle Türkiye’nin, 2030 yılında su sıkıntısı çeken ülkelerden biri olabileceği öne sürülüyor.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın raporuna göre Türkiye, bitkisel üretimde yüzde 66 oranında yağmura bağımlı. Özellikle tahıl üretiminin yağmurla yapıldığına değinen Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Esen Çelen, “Barajlarla, göletlerle ve yeraltı sularının kullanılmasıyla bu durum giderilebilir.” diyor.

Türkiye, dünya tarım üretiminde önemli bir yere sahip. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), Türkiye’nin su ayak izini, yani üretim ve tüketim faaliyetlerinde kullanılan toplam temiz su kaynağını belirledi. Rapora göre, ülkemiz bitkisel üretimde yüzde 66 oranında yağmura bağımlı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Omo ve Unilever’in katkılarıyla hazırlanan rapor, tarımsal üretimde iklim koşullarının hassasiyetine dikkat çekiyor.

2014 yılında Türkiye genelinde yağışların önceki yıllara göre oldukça düşük olması ise tarım sektöründe oluşabilecek krizleri gündeme getiriyor. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Esen Çelen, son zamanlarda yağışlarda meydana gelen azalmaların bitki gelişimini olumsuz etkileyeceğini ve bu yüzden verimlerde yüzde 30’lara varabilecek azalmaların yaşanabileceğini söylüyor. Son yağışların da yeterli seviyede olmadığını ifade eden Çelen, “Yağmurun az yağması bir sorun, yağmurun zamanında yağmaması ayrı bir sorun. Türkiye tarımda yağışlara bağımlılıktan sulama ile kurtulabilir. Barajlarla, göletlerle ve yer altı sularının kullanılmasıyla tehditler giderilebilir.” şeklinde konuşuyor. Türkiye’de özellikle tahıl üretiminin yağmura bağımlı yapıldığına değinen Çelen, “Kurak şartlarda 200 ton olan buğday veriminde sulamayla 800-1000 ton verim alınan bölgeler var. Fakat Konya Ovası gibi çok büyük arazilerde yeterli sulama yapılamayacağı da bir gerçek ” diyor.

Su zengini olmayan dolayısıyla artan nüfusu, gelişen sanayisi ve hızla büyüyen kentleriyle Türkiye’nin 2030 yılında su sıkıntısı çeken ülkelerden biri olacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar bu konuda geç kalınmadan önlem alınmasının ve doğru stratejilerin geliştirilmesinin önemini vurguluyor. Raporda dikkat çeken bir diğer nokta ise Türkiye’de üretimde kullanılan toplam su ayak izinin yüzde 89’unu tarım sektörünün oluşturması. Tarımın su ayak izinin yüzde 92’si bitkisel üretimden, yüzde 8’i otlatmadan kaynaklanıyor. Bitkisel üretimin su ayak izinde ise en büyük pay yüzde 38 ile tahıllara ait. Tahılları yüzde 31 ile yem bitkileri, yüzde 13 ile endüstri meyveleri, yüzde 5 ile yağ bitkileri ve yüzde 2 ile sebzeler ve baklagiller takip ediyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.