Türkiye, sel felaketi yaşayan Bosna'nın yanında

Türkiye, sel felaketi yaşayan Bosna'nın yanında

Türkiye son 120 yılın en büyük sel felaketini yaşayan Bosna'nın çığlığına kayıtsız kalmadı

Son yılların en büyük sel felaketinin yaşandığı Bosna Hersek'e, Türkiye'nin Genelkurmay Başkanlığına ait 1 adet C-130 kargo uçağı ile AFAD'ın 40 bin kum torbası, Türk Kızılayı'nın 85 bin kum torbası ve bin battaniye gönderdiği bildirildi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Bosna Hersek'e yönelik insani yardım çalışmaları hakkında yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'te 15 Mayıs'ta başlayan ve 2 gün aralıksız devam eden yağışların nehir taşkınlarına ve su baskınlarına neden olduğu, Saraybosna, Tuzla ve Zenitsa-Doboy bölgelerinde yüzlerce evin sular altında kaldığı, binlerce hanenin elektriksiz kaldığı ve birçok köyün tahliye edildiği hatırlatıldı.
 
HÂLÂ TAHLİYE BEKLEYENLER VAR
 
Bosna Hersek Bjeljina'da bir kişinin hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada, meydana gelen selden özellikle Zenitsa-Doboy kantonunun etkilendiği belirtilerek, Maglaj bölgesinde tahliye edilmeyi bekleyen insanlar olduğu, yolların zarar görmesi nedeniyle ulaşımda büyük sıkıntılar yaşandığı vurgulandı. Gelişmeler üzerine Bosna Hersek tarafından yapılan yardım çağrısına istinaden, Türkiye'nin çeşitli kurum ve kuruluşları tarafından AFAD'ın koordinasyonunda yapılan yardımların, afet bölgesinde koordinasyonunu sağlamak üzere dün AFAD bünyesinde görev yapmakta olan 2 personelin Bosna Hersek'e gittiği ve kurulan Kriz Merkezinde çalışmalara başladığı kaydedildi.
 
GENELKURMAY'IN C-130 UÇAĞI KULLANILIYOR
 
AFAD koordinasyonunda Genelkurmay Başkanlığı'na ait 1 adet C-130 kargo uçağı ile dün Bosna Hersek'e AFAD'ın 40 bin kum torbası, Türk Kızılayı'nın 85 bin kum torbası ve bin battaniye ile çeşitli arama kurtarma malzemeleri gönderdiği bildirildi. Türkiye saati ile 07.00'de Saraybosna Havaalanı'na ulaşan uçaktaki eşyaların sahadaki AFAD heyeti, Türkiye Büyükelçiliği personeli ve Saraybosnalı yetkililerce boşaltıldıktan sonra 3 ayrı ihtiyaç bölgesine gönderilmek üzere kamyonlara yüklendiği belirtildi.
 
Resmi açıklamalara göre sel sebebiyle Bosna'da 700-900 bin arasında kişi evini terk etti. 1,5 milyon kişi de sellerden direkt ya da dolaylı yollardan etkilendi.
 
Türkiye'nin yardımları, AFAD'ın koordianasyonuyla yapılıyor. İlk uçak dün Türkiye saati ile 07.00'de Saraybosna Havaalanı'na ulaştı. Malzemleler kamyonlarla afet bölgelerine sevk edildi.
 
Bölgeye, sadece İBB tarafından bir 'Ahtapot' (su tahliye ve su ikmal), 5 yıkama kamyonu, 6 su ikmal ve kurtarma kamyonu, bir bakım ve ikmal kamyonu, 10 motopomp, 10 dalgıç motopomp, 3 kepçe, 19 tahlisiye botu, 3 kombine kanal açma kamyonu, 3 jeneratör ile 125 bin kum torbası gönderildi. Bölgede, 50 kişilik kurtarma ekibi, 68 araçla görev yapacak.
 
Ahtapot Hortum'a çok iş düşecek
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), sel felaketi yaşanan Bosna Hersek'e yardım ekibi gönderdi. Bölgeye gönderilen malzemeler arasında dakikada 8.5 ton su tahliyesi yapabilen 'Ahtapot Hortum' da var. İstanbul İtfaiyesi, İSKİ, Atık Yönetim Müdürlüğü, Yol Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı, Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı ve İSTAÇ verilen alarm üzerine hızla hazırlık yaptı. İlk etapta Türk Kızılayı-Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı koordinasyonunda 6 kişilik ekip Bosna Hersek'e gönderildi. Bölgeye ulaşan ekibin ve yerel yöneticilerin talepleri doğrultusunda daha geniş kapsamlı yardım ekibi de hazırlanarak bölgeye sevk edildi.
 
aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.