Türkiye rüzgarda tam gaz

Türkiye rüzgarda tam gaz

Türkiye'nin rüzgar enerjisinde kurulu gücü 2015'te 956 megavatlık santralin işletmeye alınmasıyla toplamda 4 bin 718 megavata ulaştı.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliğinin (TÜREB) 6 ayda bir açıkladığı Rüzgar Enerjisi İstatistikleri Raporu yayımlandı. Rapora göre, işletmedeki rüzgar enerjisi santrallerinin (RES) kurulu güç bakımından yüzde 74'ü Ege ve Marmara bölgelerinde bulunuyor ve il bazındaki sıralama değişmedi.

Balıkesir'in 923 megavatla birinci olduğu rüzgar enerjisinde, 807 megavatla İzmir ikinci, 574 megavatla Manisa üçüncü sırada yer aldı. Geçen yıl 956 megavatlık santralin işletmeye alınmasıyla kurulu güç 4 bin 718 megavata ulaştı.

Lisanslı RES'ler Marmara'da yoğunlukta

İnşatı başlamamış 88 adet lisanslı RES'in toplam kurulu gücü 3 bin 144 megavatı bulurken, bölgelere göre dağılımında bin 412 megavatla Marmara ilk sırada, 780 megavatla Ege ikinci, 352 megavatla da İç Anadolu Bölgesi üçüncü sırada yer aldı.

İnşaatı başlamamış RES'lerin illere göre dağılımında ise 456 megavatla Çanakkale ilk sırada gelirken, onu 369 megavatla İstanbul, 303 megavatla İzmir ve 236 megavatla Konya izledi.

Değerlendirmede olan rüzgar santrallerinin bölgelere göre dağılımında İç Anadolu bölgesine talebin arttığı ve ilk kez Erzurum, Erzincan, Van, Tunceli, Siirt, Mardin gibi illerde RES yatırımı için başvuruda bulunulduğu görüldü.

Lisanssız RES'ler ilk kez raporda

Verilere göre, lisanssız RES'ler hız kazandı. Tekirdağ, Çanakkale ve İstanbul'da yoğunlaşan RES'lerde işletmede olan 14 projenin toplam kurulu gücü 10 bin 400 megavat oldu. Proje onayı yapılan RES'ler daha çok Marmara bölgesinde Çanakkale ve Balıkesir'de bulunuyor.

TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, kurulu güçteki artışla ilgili değerlendirmesinde, geçen yıl kırılan 803 megavatlık rekorun üstüne çıkıldığını ve bu yıl 956 megavat artış gerçekleştiğini belirtti.
Ataseven, 2015 yılında sektöre dinamizm geldiğini ve 7,5 yıl aradan sonra nisan ayında alınan 3 bin megavatlık başvuruların Türkiye için dönüm noktası olduğunu vurguladı. Ataseven, inşaat halinde olan santrallerin de hayata geçmesi ile birlikte bu yıl bin megavatın üzerinde bir artış beklediklerini bildirdi.
Bu arada, Türkiye'nin toplam rüzgar kurulu gücü, 2012'de 2 bin 312 megavat iken, geçen yıl sonu itibarıyla 4 bin 718 megavata ulaştı. İnşaatı devam eden 61 rüzgar enerji santralinin toplam kurulu gücünün ise bin 868 megavat olduğu kaydedildi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.