Türkiye robotik cerrahide eğitim merkezi olma yolunda

Türkiye robotik cerrahide eğitim merkezi olma yolunda

Kamu ve özel hastanelerde bulunan robotik cerrahi sistemleriyle üroloji ve kadın hastalıkları başta olmak üzere çok sayıda ameliyat başarıyla yapılırken, Türkiye robotik cerrahide eğitim merkezi olma yolunda ilerliyor.

Kamu ve özel hastanelerde bulunan robotik cerrahi sistemleriyle üroloji ve kadın hastalıkları başta olmak üzere  çok sayıda ameliyat başarıyla yapılırken, Türkiye robotik cerrahide eğitim merkezi olma yolunda ilerliyor.
 
Konuya ilişkin yazılı açıklamaya göre, Acıbadem Üniversitesi tarafından hayata geçirilen "Case: İleri Düzey Endoskopik/ Robotik Cerrahi Eğitim Merkezi" sayesinde cerrahlar,robotik cerrahi sertifikası almak için yurt dışına gitmek zorunda kalmayacak. Bu kapsamda, kulak burun boğaz alanında ilk eğitimler, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Klinik Şefi Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan tarafından verildi.
 
Açıklamada görüşlerine yer verilen Fatma Tülin Kayhan, cerrahların robotik cerrahiye başlamadan önce hayvan ve kadavra üzerinde eğitim görmesi gerektiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:
 
"Bu eğitimler şimdiye kadar ABD, Fransa ve Belçika'daki merkezlerden alınıyordu. Artık Case'in sağladığı altyapı ile ülkemizde de yapılabilecek. Biz de kulak burun boğaz alanındaki ilk sertifika programını gerçekleştirdik. Meslektaşlarımız kurs sonrası sertifikalarını aldı. Cerrahlara robotik cerrahi eğitimi verilmesinin en önemli şartı, çalıştığı hastanede Da Vinci Cerrahi Sisteminin olmasıdır. Bu kurs aynı zamanda  diğer ülkelerden meslektaşlarımızın da Türkiye'de eğitim almasını sağlayacak."
 
Robotik cerrahiyle yapılan kulak burun boğaz ameliyatlarının hasta açısından avantaj sağladığını belirten Kayhan, hastalarda ağız yoluyla ameliyata bağlı sekel ve fonksiyon kaybı oluşmadığını, kemo-radyoterapi ihtiyacı azaldığını veya gerek duyulmadığını anlattı.
 
Kayhan, robotla ameliyatlarda solunum yolunu güven altına almak için trakeotomi adı verilen solunum yoluna delik açma işlemine gerek olmadığını, normal konuşma ve yutmaya ameliyattan hemen sonra veya en kısa zamanda başlandığını ifade etti.
 
Robotla kulak burun boğazda önemli pek çok ameliyatın yapıldığını kaydeden Kayhan, gırtlak, boğaz ve bademcik bölgesinin tümörlerinde ve uyku apnesinin cerrahi tedavisinde kullanıldığını, 180'den fazla olguda robotik cerrahi uygulaklarını belirtti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.