Türkiye Özbekistan'daki Nur talebeleri için ne yapıyor?

Türkiye Özbekistan'daki Nur talebeleri için ne yapıyor?

Türkiye ve dünya büyük bir değişimden geçerken bazı ülkelerde orta çağ zihniyetinin kalıntıları da devam ediyor. Dün yayınladığımız "Azerbaycanda ezan ve başörtü yasaklandı" haberi bunun son örneği. Halkın direnişe başladığı Azerbaycan'daki utanç verici yasaklar uzun ömürlü olamayacak. Aliyev en kısa sürede bundan geri adım atacak. Zira zaman da insanlar da değişti.

Aynı bölgede benzer anlayışların hüküm sürdüğü diğer ülke de Özbekistan. Dindarlara karşı yürütülen zulüm ve baskı devam ediyor. Özellikle Nur talebeleri üzerine yoğunlaşan baskı neticesinde bir çok kişi tutuklanmış, onlarca kişi hapis cezasına çarptırılmıştı.

Nur talebelerinin maruz kaldığı muamelerle ilgili sağlıklı bilgiler de alınamıyor. Sızan bilgilere göre Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov’un emriyle sürdürülen baskıda tüm dindar camia ve gruplar aynı muameleye maruz kalıyor.

gul_davutoglu_kerimov.jpgBir çok kez gündeme getirdiğimiz bu baskılara karşı Türkiye'nin somut adım atmadığına yönelik sorular muhatap olduk. Aldığımız bilgiye göre Cumhurbaşkanlığı nezdinde girişimlerde bulunulduğu ancak istenen neticenin alınamadığı irtibatın devam ettiği bilgisine ulaştık.

Özbekistan'la ilgili son girişim Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından gerçekleştirildi. Türkmenistan dönüşü gazetecilere uçakta gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Davutoğlu, Pakistan, Afganistan, Özbekistan ve Türkmenistanlı yetkililerle görüştüğünü ifade ederek, Özbekistan'la ilişkilerde yaşanan sıkıntıyı şu cümlelerle aktardı: "Özbekistan'la sıkıntılarımız var. Aşmak için görüşüyoruz. Özbek Dışişleri Bakanı ile 1 saat görüştük."

Aralarından Nur talebelerinin de bulunduğu ve sadece inançlarını yerine getirdikleri için bir çok insanı tutuklayan Özbekistan'daki zulmün bir an önce sona ermesi için Cumhurbaşkanlığı ve Dışişlerinin girişimleri devam ediyor. Biz de hem bu girişimlerin neticelerini takip ediyor hem de dualarımıza devam ediyoruz.

YENİ YAZARIMIZ

Edebiyat ve sanat yazılarıyla tanınan Mustafa Oral yazılarıyla Risale Haber'de. Risale Haber ailesine katılan Mustafa Oral yazılarına başladı. Kendisine bir kez daha hoş geldiniz diyoruz.

HÜR ADAM FİLMİ VE REKLAMI

Bediüzzaman Said Nursi'nin hayatını beyaz perdeye aktaran "Hür Adam" filmi 7 Ocak'ta vizyona giriyor. Büyük ilgi görmesi beklenen filmin senaryo aşaması, çekimleri ve sonrasıyla ilgili her türlü haber, röportaj ve yazı Risale Haber'de yer aldı.

Dün itibariyle reklamlarına yer verdiğimiz film merakla bekleniyor. Yazarımız Abdurrahman Iraz, yönetmen Mehmet Tanrısever ile görüştü ve son bilgileri aldı. Röportaj ve son gelişmeler Risale Haber'de yayınlanacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
6 Yorum